JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Premiär för Micronics kapslingsritare

I mars förra året bad Micronic Mydatata aktieägarna om 240 miljoner kronor, pengar som behövdes för att utveckla laserritaren för kapslingssubstrat. Igår var det debut för den nya produkten på mässan TPCA i Taipei, Taiwan.
LDI 5s har utvecklats tillsammans med Intel och är avsedd för tillverkare av organiska substrat som används vid tillverkning av komplexa elektronikkapslar som monteras på avancerade kretskort, bland annat processorer och kretsar till mobiltelefoner samt surfplattor.

– Lösningen bygger på företagets erfarenhet av mönsterritning och kombinerar flera unika innovationer vilka bland annat innefattar egenutvecklad teknologi för spatial ljusmodulation (SLM, Spatial Light Modulation), kraftfull datahantering och finmekanik. Vi har funnit ett nytt sätt att hjälpa våra kunder att rita avancerade mönster med högre upplösning och mönsterpassning utan att kompromissa på produktionshastigheten, säger produktchefen Henrik Sjöberg.

Idag är man nere på ledarbredder runt 10 µm i substrat till BGA-kapslar för processorer medan CSP-lösningar ligger nedåt 15 µm. Det kan jämföras med konventionella mönsterkort i FR4 där man ligger nedåt 50 µm.

Panelerna som innehåller ett stort antal BGA-substrat är på 500 x 500 mm och idag används en så kallad stepper för att med fotolitografi skapa ledarmönstren. Men ganska snart, någonstans runt 22 eller 16 nm, finns en skärningspunkt där kostnaden för direktritning blir lägre än för fotolitografi.

Dessutom blir direktritningen noggrannare eftersom den kan ta hänsyn till att det billiga plastsubstratet är lite sladdrigt och därmed inte formstabilt.

En längre artikel om tekniken finns här: (länk).
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)