JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Jury snuvar Rambus på 80 miljarder
Rambus aktie tappade 60 procent av sitt värde efter en ny dom igår i en 20 år gammal tvist kring patent, standarder och konspirationer. En vinst kunde ha gett Rambus 80 miljarder kronor på ett bräde – tre gånger den skada Rambus uppskattade sig ha lidit.
Tvisten började redan 1991 och gällde ursprungligen Rambus-patent på minnesteknik. Sedan dess har det gjorts uppgörelser, kastats ut nya anklagelser och så har domar fallit åt olika håll.

Den senaste rättegången avslutades i San Francisco igår. Hade Rambus konkurrenter Micron och Hynix olagligen manipulerat priser på minneschips och i strid med lagen konspirerat för att driva bort Intel från Rambus teknik?

Handeln med aktier i Rambus och Micron stoppades tillfälligt på New York-börsen tills informationen om juryns beslut hunnit sjunka in.

Juryn röstade mot Rambus med siffrorna 9 mot 3 och företagets kurs sjönk från 18 till 7 dollar. En vinst kunde istället höjt kursen till 50 dollar, säger en analytiker till tidningen Business Week.

Microns kurs steg med 20 procent.

Hynix och Micron gillar domen. Det var inte Hynix fel att Rambus inte lyckades göra sitt RDRAM till en standard, kommenterar Hynix, och Micron kommenterar att det följt både lagen och sina egna normer kring innovation och ärlig konkurrens.

Rambus funderar på att överklaga. Företaget är missnöjt över hur fallet presenterades för juryn.

Samsung och Infineon har tidigare betalat 900 miljoner dollar respektive 150 miljoner dollar till Rambus för att avsluta bråket.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)