JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Färre olyckor med autobroms

Volvo XC60 Auto brake, autobromsFärre olyckor med autobroms

Bilar med autobroms var inblandade i 22 procent färre påkörningsolyckor än bilar som saknade hjälpmedlet. Statistik kommer från en studie omfattande 10 000 Volvo XC60-bilar.
En autobroms bromsar automatiskt bilen när den är på väg att krocka. Att bilar med denna teknik är inblandade i färre olyckor känns inte överraskande, men nu har försäkringsbolaget If satt siffror på skillnaden.

– Det är glädjande, och bevisar att rätt teknik kan hjälpa oss att göra trafiken säkrare. Systemet är särskilt effektivt i stadstrafik och vid köolyckor, säger Irene Isaksson-Hellman som är trafiksäkerhetsforskare på försäkringsbolaget If.

If samlade statistik på drygt 10 000 Volvobilar av modell XC60 under perioden 2009 till och med första kvartalet 2011. Bilar med autobroms var inblandade i 22 procent färre bakifrånpåkörningar än bilar av samma årsmodell utan autobroms.

Systemet har dessutom en mildrande effekt på många olyckor som ändå inträffar.

Det är första gången i Sverige man har gjort en analys av effekten av autobroms utifrån faktiska händelser och bilar som rullar på vägarna. Tidigare studier har enbart sett utfall från olika typer av test och beräkningar.

Autobroms är ovanligt som standardutrustning men finns som tillval på ett antal bilmodeller från olika tillverkare.

Påkörning bakifrån utgör enligt If cirka en tredjedel av alla olyckor och skaderisken är stor för åkande i båda de inblandade fordonen. En sänkt hastighet innan krockögonblicket minskar risken att åkande exempelvis drabbas av nackskador som kan leda till bestående men.

Förutom personskador orsakar påkörningar varje år stora materiella kostnader för bilägarna, skriver If i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)