Slutreglering av köpeskillingen kommer att baseras på bolagens reviderade bokslut för 2011 och beräknas ske under andra kvartalet 2012. Avyttringen kommer att påverka Eneas kassaflöde positivt med cirka 135 miljoner kronor under första och andra kvartalet.
Den avyttrade verksamheten kommer övergå till Xdin under första kvartalet 2012.
Xdin är ett svenskt dotterbolag till franska Alten Group. På Xdin jobbar idag 800 personer medan Alten globalt omfattar 14 000 anställa och omsätter tio miljarder kronor.
– Den kompetens och kunskap som Enea Experts konsulter besitter kommer att bli ett bra komplement till Xdins nuvarande tjänsteutbud, säger Fredrik Nyberg, vd för Xdin.
Efter försäljningen minskar Eneas totala verksamhet till 400 personer.
Från att ha varit ett företag med en mix av produktförsäljning och konsultverksamhet, blir Enea nu övervägande ett produktföretag.
Företagets lösningar – operativsystem och system och tjänster kring dessa – finns i alla skalor av basstationer, i mobiltelefoner, i backbone-switchar och i nätverkskontrollenheter. Operativsystemen sitter också i bland annat betalterminalsystem, lastbilar och medicinteknikprodukter. Grunden är Eneas operativsystemsfamilj OSE, allt oftare i kombination med Linux.
Redan år 2009 separerades Enea i en avdelning för konsulting och en för mjukvara. Året därefter bildades Enea Experts för de delar av konsultverksamheten som nu säljs – i efterhand ser det nästan ut som om försäljningen på detta sätt har förberetts under en tid?
Anders Lidbeck, vd Enea |
Varför väljer ni att fokusera på mjukvaruprodukterna?
– Det finns ytterst begränsade synergier mellan produkt- och konsultverksamheten. Det är stora skillnader på att bedriva en global försäljningsverksamhet av mjukvara, och en lokal konsultverksamhet. Vi behöver fokusera vår verksamhet och management inom ett område, för att bli ledande inom detta, säger Anders Lidbeck.
Enea kommer att köpa konsulting av Xdin – från folk som förut jobbade direkt för Enea. Detta är en del av villkoren för köpet.
– Vi vill ha fortsatt tillgång till vissa kompetenser och Xdin vill givetvis inte att vi omedelbart ska avsluta projekt vi haft.
Vilken del av er konsultverksamhet finns kvar?
– Vi säljer den svenska konsultverksamheten i Stockholm, Linköping och Lund och behåller den rumänska, kinesiska och amerikanska verksamheten. Vi behåller också produktnära konsulter i Stockholm, och bygger ytterligare ut denna kapacitet i Kina och Rumänien. Drygt hälften av våra konsulter påverkas av denna affär, eller ungefär 2/3 av vår externa konsultaffär. I den rumänska konsultverksamheten arbetar en majoritet av konsulterna med Enea Software som kund, dvs det är framförallt en intern verksamhet.
Är inte konsulting en ganska trygg inkomstkälla – antalet biltillverkare minskar, men antalet verkstäder består – varför vill ni göra er av med den?
– Men kan givetvis tycka att det är tryggare. Men jag har en annan uppfattning om hur man utvecklar ett börsnoterat bolag. I en väl fungerande och välskött mjukvaruverksamhet finns det en oerhört mycket större utväxling och möjlighet att skapa värde. Men det behöver givetvis vara välskött och välfungerande och man behöver i varje steg vara bättre än, en ofta, global och mycket aggressiv konkurrens. För att kunna vara bäst måste man fokusera.
Hur står sig er produktportfölj i konkurrensen?
Operativsystem för industrin för trådlös kommunikation är en komplex och oerhört konkurrensutsatt värld som dessutom är mycket snabbväxande. För att kunna dra nytta av den exponentiella teknikutvecklingen inom hårdvaruindustrin är det avgörande att ha en operativsystemslösning som både drar nytta av styrkan inom Open source och spetsteknologi inom realtid.
– Våra lösningar kan ge våra kunder stora konkurrensfördelar. Vi tror också att de utmaningar som framförallt telekomindustrin står inför idag, kommer att sprida sig till andra industrier, säger Anders Lidbeck.