JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre minuter med Iman Habib …
Iman Habib… som låg bakom den spektakulärt belysta folkvagnen i entren till Sergelbion i Stockholm häromveckan. Först byggdes den i lera av en konstnär. Sedan kunde besökarna göra vilda lackeringsarbeten virtuellt via datastyrda projektorer.
Hur fungerar målningen?

Volkswagen– Det är en realtidsrenderad projektionsmappad ljussättning med hjälp av projektorer, datorer och en massa programkod. På så vis blir den interaktiv och man kan ändra innehållet lite hur som helst efter behov och önskemål, säger Iman Habib.

Han är medgrundare till göteborgsbaserade Pluspole som dels gör konsultuppdrag inom elektronikområdet, men också ägnar sig åt att iscensätta spektakulär marknadsföring av det här slaget. Interaktiva väggar och och golv är en specialitet och bland kunderna vid sidan av Volkswagen finns bland annat Coop, Adidas, NK och Sjöfartsmuséet.

– Vi jobbar som en slags elektronikkonsult för reklam/kommunikations-branschen, kan man säga.

Iman Habibs konsultliv startade redan efter första året på Chalmers.

– Jag fick en förfrågan från en bekant om huruvida jag kunde bygga ett billigt EKG-instrument åt en professor på Zoologiska institutionen på Göteborgs Universitetet.

– Efter ett år av intensivt byggande på ETA-labbet samt studier på Chalmers hade jag lärt mig att det där med att designa kretskort och lösa problem var en baggis. Så utan att ha någon som helst aning om hur det skulle gå till att bygga ett EKG-mätinstrument svarade jag självklart att ”det är klart jag kan fixa det!”

– ETA är en kårförening som drar in allehanda genuina nördar med en passion för elektronik i alla dess former. Jag blev medlem från min första dag.

Sommaren 2006 startade han en enskild firma.

– Och innan jag visste ordet av det ramlade det ena uppdraget in efter den andra.

– Efter ett par år blev jag delägare i Touchtech som startats av två andra Chalmersstudenter. Där fick jag vara med och styra elektronikutvecklingen och vara bland de första i världen som utvecklade storskaliga touchskärmar, från 41 till 200 tum.

– Parallellt med detta utförde jag och min nuvarande partner i Pluspole många andra uppdrag vid sidan av. Och i fjol startade vi Pluspole.

Det var i egenskap av teknikkonsult inom marknadsföring som Pluspole fick större delen av inkomsterna år 2011. Men Iman Habib tror på att vikten kommer att flyttas över till konsultuppdrag inom elektronik i år.

– Under 2011 var vi engagerade med ett fåtal kunder med långsiktiga och något tyngre projekt som följde med från de tidigare bolagen. År 2012 ser det ut att bli fler kunder med kortare sträcka till avslut.

Han tror att företaget kommer att anställa en eller två personer i slutet av 2012.

– Hitta jobb är inte det svåra enligt min mening. Det svåra är att hinna med att ta sig an jobben och samtidigt hinna bedriva andra delar av verksamheten. När man sitter i ett fåmansföretag som dessutom har två delverksamheter har man alla möjliga hattar på sig. Ena dagen arbetar man med sälj och pitchar en idé till marknadschefen på Absolut, Volkswagen eller Adidas.  Andra dagen sitter man och löder en prototyp eller besöker en fabrik i Kina.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)