JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ST Microelectronics satsar på kiselfotonik
Luxtera

ST Microelectronics
satsar på kiselfotonik

Halvledartillverkaren ST Microelectronics blir foundrypartner till det amerikanska uppstartsbolaget Luxtera. Företaget utvecklar kiselbaserade optokomponenter och ST ska nu ta fram en modifierad CMOS-process för 300 mm-skivor. Inget sägs dock om när processen ska vara klar.
Med databussar som närmar sig terabithastighet blir omvandlingen mellan elektriska och optiska signaler en dyr flaskhals. Många företag arbetar därför på att kunna koppla in de optiska fibrerna direkt på halvledarkretsen. Två exempel är Intel som försökt införa tekniken i gränssnittet Thunderbolt (länk) och Altera som pratade om tekniken för ett knappt år sedan (länk).

Nu har ST Microelectronics slutit ett avtal med Luxtera som ger företaget tillgång till Luxteras CMOS-baserade optoprocess. Samtidigt ska ST bli foundrypartner till Luxtera.

Det handlar dock inte om att generera ljus med kiselbaserade komponenter, Luxtera har utvecklat en metod för att montera lasrar och detektordioder på kiselkretsar och sedan ansluta fibern. Enligt Luxtera är metoden billig.

Företaget startade år 2001 och släppte den första produkten, en transceiver på 10 Gbit/s, år 2005. Hittills har den sålt i en miljon exemplar. Idag finns modeller som klarar 40 Gbit/s men företaget avyttrade för ett år sedan verksamheten kring så kallade aktiva kablar, optokablar med integrerade transceivrar, till Molex för att istället vidareutveckla tekniken så att den fungerar ihop med systemkretsar och processorer.

Företaget har i dagarna tagit in 21,7 miljoner dollar i ytterligare riskkapital och får nu ST Microelectronics som foundrypartner. Hittills har företaget nyttjat Freescales SOI-process för tillverkningen.

Inget sägs dock om när ST:s process som utvecklas i franska Crolles, ska vara klar eller vilken processnod det handlar om.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)