JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Altera vill dra fiber till FPGA:n

AlteraAltera vill dra fiber till FPGA:n

Genom att koppla fiberoptisk kommunikation direkt till FPGA:an går det att sänka effektförbrukningen radikalt samtidigt som man slipper en massa praktiska problem. Förslaget kommer från Altera som planerar att demonstrera tekniken mot slutet av året.
Många har försökt sig på att använda optisk kommunikation på korta avstånd men till och med Intel fick vika sig för de ekonomiska och praktiska problemen. De storslagna planerna för kommunikationsbussen Light Peak förvandlades till en kopparkabel när tekniken nyligen lanserades som Thunderbolt (länk).

Om det kommer att gå bättre för Altera återstår att se. Företaget har ambitionen att med hjälp av standardkomponenter koppla en optisk kommunikationslänk direkt till FPGA:erna. Företaget ger inga detaljer om vilken teknik man tänker sig att använda men utvecklingen sker i samarbete med ett antal andra företag.

– Vi kommer i hög utsträckning att använda standardkomponenter, säger Alteras Bob Blake.

Exakt vad det innebär förklarar han inte. På den bild han visar ser det ut som om FPGA:an sitter i en förstorad kapsel där fibrerna pluggas in med en typ av rektangulära kontakter. I modulen ser det ut att finns plats för separata optiska sändtagare.

– När vi väl har prototypen klar är det inte så långt kvar till en färdig produkt.

Drivkraften till att gå från koppar till fiber är de allt högre datatakterna som skapar problem i mönsterkort och bakplan. Det handlar om förluster och energiförbrukning. Genom att gå till fiber får man större möjligheter att själv bestämma var FPGA:erna ska placeras på korten och kan fortsätta använda billiga FR4-kort baserade på glasfiber och epoxi.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)