JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kunskapslyftet Minst är slut – får regional fortsättning
Det av KK-stiftelsen finansierade projektet Minst (minST), som syftade till att stärka små och medelstora företag med hjälp av inbyggda system och mikroelektronik, är slut. Men verksamheten lever vidare via regionala satsningar.
Minst drog igång år 2004 som en fortsättning på Tekniq (TeknIQ), även det ett program med målsättningen att stärka små och medelstora företag genom lära dem mer om inbyggda system. I Minst breddades det till att även omfatta mikro- och nanoelektronik inklusive sensorer (länk).

Sedan starten har projektet, som finansierats av KK-stiftelsen och som haft sin bas på Mälardalens högskola men där även forskningsinstituten Acreo och Imego varit med, haft kontakt med 1068 företag. Bland dessa har totalt 243 kompetensprojekt genomförts i 177 företag. 101 företag har gått vidare till prototyputveckling.

Arbetet har breddats från att ”bara” kunna förstå företagens tekniska frågeställningar till att inkludera aspekter som affärsutveckling, upphandlingskompetens och kontakter med potentiella samarbetspartner.

Utvärderingen av projektet är i det närmaste klar och kommer att läggas ut på KK-Stiftelsens hemsida inom kort.

Men bara för att Minst är slut går projektet inte i graven.

– Vi har finansiering från Tillväxtverket via strukturfonderna för en fortsättning i Östergötland och Mälardalen, säger Anders Martinsen som varit programdirektör för Minst.

Projektet kallas ”Minstinnovation i Mälardalen” (minSTInnovation i Mälardalen) och har en budget på cirka 4,7 miljoner för 2012 och 2013.

Ett liknade projekt som även det ingår i KK-stiftelsens Expertkompetensprogram för Innovation drivs på Högskolan i Halmstad.

Dessutom har Acreo nyligen fått mer pengar från Vinnova för så kallade innovationscheckar, som också är tänkta att hjälpa små och medelstora företag att ta till sig ny teknik. Organisationen bakom Minst kommer att vara engagerad i det arbetet.

Så även om Minst är slut kommer verksamheten med att ge mindre svenska företag utbildning i vilka möjligheter den nya mikro- och nanosystemtekniken erbjude att leva vidare i nya former.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)