JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trådlös laddning inger hopp för galliumnitrid

Trådlös laddning inger hopp för galliumnitrid

Två amerikanska företag, EPC och Witricity, har demonstrerat teknik för trådlös laddning vid 6,78 MHz. Konstruktionen använder transistorer i galliumnitrid och kan leverera upp till 15 watt, hävdar företagen.
Trådlös laddning är ett hett ämne. Det finns en hel del produkter som laddas trådlöst idag, och de flesta använder induktiv laddning där spolen arbetar vid frekvenser mellan 100 och 300 kHz.

Men flera organisationer, däribland den amerikanska branschorganisationen Consumer Electronics Association (CEA) och nybildade Alliance for Wireless Power (A4WP), med Samsung och Qualcomm i spetsen, driver på för att 6,78 MHz ska accepteras som en högre frekvens i trådlösa laddningssystem.

Den högre frekvensen öppnar upp för galliumnitrid, menar de två företagen Efficient Power Conversion (EPC) och Witricity, eftersom effekttransistorer i kisel inte är lika effektiva när switchfrekvensen kryper uppåt.

Företagen har tillsammans utvecklat en demoutrustning för trådlös laddning, baserad på Mosfet:ar i GaN, som de påstår kan leverera hela 15 watt till en last. Hur effektiv deras teknik är vid olika avstånd avslöjas däremot inte, men Witricity skriver på sin hemsida att tekniken kan användas från en centimeter upp till flera meter. Och att den maximala verkningsgraden kan ligga över 95 procent vid korta avstånd.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)