JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 19 februari 2020 VECKA 08
När boksluten för år 2011 nu är klara kan man konstatera att det blev ett bra år för test- och mätbranschen. Elektroniktidningens sammanställning över de tio största test- och mätföretagen visar att tillväxten landade på 23,9 procent jämfört med år 2010.
Investmentbolaget Danaher behåller förstaplatsen, en position som företaget berövade Agilent i fjol. Danahers test- och mätdivision, där bland annat Tektronix, Fluke och Keithley ingår, drygar dessutom ut avståndet till Agilent något. Det uppgår numera till 75 miljoner dollar.

Bägge företagen växte med drygt 19 procent i fjol vilket är något sämre än snittet för de tio största företagen som landade på 23,9 procent.

Avståndet till trean, Advantest är dock betryggande. Trots att Advantest växte med 43 procent i fjol genom köpet av Verigy är Danaher och Agilent ungefär dubbelt så stora med en omsättning strax över 3,3 miljarder dollar.

Teradyne tappar en placering och ligger numera på en fjärdeplats. Företaget är tillsammans med Yokogawa de enda som backade under fjolåret.

På delad femteplats återfinns National Instruments och Rohde & Schwarz. Inget av företagen redovisar några siffror över hur mycket av försäljningen som kommer från test- och mätprodukter. National Instruments kort och mjukvara används både i inbyggda system och för automationstillämpningar även om företaget har sina rötter i automatiserad test.

Tyska Rohde & Schwarz tillverkar bland annat utrustning för distribution av tv-sändningar och radiokommunikation. En siffra som brukar nämnas av företagets chefer är att mer än  50 procent av omsättningen är test och mät och att andelen växer snabbare än andra områden.

Ska man tro på det är Rohde större än NI, men eftersom det inte går att kontrollera får företagen dela femteplatsen.

På plats sju hittar vi en snabbväxare. Japanska Anritsu lyfte med 32 procent i fjol till 858 miljoner dollar.

En sak att ha i minnet när man rankar företagen är att få har ett räkenskapsår som följer kalenderåret. De japanska företagen startar sina år den 1 april medan till exempel Rohde & Schwarz har sista juni som brytpunkt. Dessutom är omräkninge från euro och yen till dollar alltid vansklig eftersom valutakurserna rör sig en hel del.

Hur räkenskapsåret ligger och omräkningskurserna påverkar dock inte slutsatsen att 2011 var ett gott år för test- och mätbranschen. Däremot kan det ha betydelse för enskilda placeringar när det är små skillnader i omsättning.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)