JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk ljudalgoritm ska in i mobilen
Industrifonden investerar 13 miljoner kronor i Linköpingsföretaget Actiwave – som utvecklat en algoritm som förbättrar ljudåtergivningen i små högtalare med begränsat utrymme. Pengarna ska användas för att få ut tekniken till ledande tillverkare av mobiltelefoner och konsumentelektronik.

Actiwave – grundat 2007 – är sprunget ur forskningsresultat från Linköpings universitet. Företagets specialitet är att på digital väg skapa bra ljud i snygga, men ljudmässigt omöjliga högtalare (se länk). Teknik passar dessutom utmärkt för att vässa ljudet i små högtalare med begränsat utrymme och batterikapacitet som till exempel i mobiler, bärbara datorer, surfplattor och tv-apparater.

Nu investerar Industrifonden 13 miljoner kronor i  Actiwave. I emissionen deltar också SEB Venture Capital, som äger företaget efter att ha förvärvat samtliga aktier från Innovationsbron för ett drygt år sedan.

– Vi är glada över att ha fått in en så stor och erfaren investerare som Industrifonden.Med deras kapital och kompetens kommer vi att kunna lägga in en högre växel i vår expansion, säger Pär Gunnars Risberg, vd och grundare av Actiwave, i ett pressmeddelande.

Hittills har företagets teknik används i den egenutvecklade högtalarserien Opalum, men nu är det alltså tänkt att tekniken ska licensieras ut. Actiwave har – enligt egen uppgift – redan mötts av ett stort intresse från ledande tillverkare av mobiltelefoner och konsumentelektronik.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)