JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kör säkert, sänk premien – svensk teknik lanseras

MoveloKör säkert, sänk premien
– svensk teknik lanseras

Kör försiktigt så sänks din försäkringspremie. Ett svenskt försäkringsbolag lanserar en ny modell för fordonsförsäkringar baserad på en likaledes svensk app för mobiltelefoner. Appen låter föraren tävla i ekonomi och säkerhet – och visa på Facebook hur bra du kör.
Om du går med på att köra omkring med en mobiltelefon i bilen, så kommer ett av Skandinaviens största försäkringsbolag snart att ge dig chansen att sänka försäkringspremien med upp till hälften.

Appen ser hur mycket du kör samt var. Dessutom läser den av hastiga inbromsningar och andra tecken på osäkert körbeteende.

Idén är utvecklad på KTH och har marknadsförts mot försäkringsbolag under ett år. Nu har ett svenskt försäkringsbolag nappat på idén.

Peter Händel
Peter Händel
– Kör du bra och säkert ska du givetvis ha en lägre premie, säger KTH-professorn Peter Händel som är en av dem som varit med och utvecklat mobilappen Movelo.

– Det är anmärkningsvärt att försäkringspremien idag inte baseras på faktisk risk såsom körbeteende, utan på saker som hur gammal du är, och var du är bosatt.

Den nya sättet att beräkna premien lanseras först i Sverige och sedan väntar resten av Skandinavien.

Som bonus hjälper Movelo till att spara pengar genom att rapportera hur bränslesnålt föraren kör.

Movelo

Och inte nog med det – data kan samlas in och användas av säkerhetsforskare.

Och en sak till: när många fordon i framtiden har Movelo eller motsvarande appar installerade, kan den samlade informationen användas för att anpassa vägval och därmed minska trafikstörningar, inbromsningar och köer – svenskarna förbrukar 350 000 timmar i veckan i bilköer.

– Jag gillar morötter bättre än piskor. Man kan styra trafiken på andra sätt än med hjälp av biltullar, säger Peter Händel.

– Movelo är ett exempel på ett system där det bara finns vinnare. Bilförarna får en bättre privatekonomi, försäkringsbolag vinner på det genom mer exakta premier, forskarna får data de kan arbeta med för till exempel trafikplanering och vår miljö får sitt, säger Peter Händel.

Appen är till och med byggd för att vara rolig att använda. Den har ett spel som går ut på att samla poäng och guldstjärnor och jaga placeringar på topplistor, och tävla mot sina vänner på Facebook. Så om inte mamma eller pappa blir övertygade finns en potentiell lanseringsväg via barnen.

För fem år sedan lanserade Peter Händel idén att använda värmekamera i bilar för att undvika viltolyckor och fick för detta motta Älgskadefondsföreningens pris Guldälgen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)