JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Industrifonden investerar i Anyfi Networks

Industrifonden investerar i Anyfi Networks

Malmöbolaget Anyfi Networks, som utvecklar en accessteknik liknande Passpoint, men som inte kräver något SIM-kort för att automatiskt koppla upp läsplattan eller en bärbar dator till närmaste wifi-nät, tar in nio miljoner kronor från Industrifonden. Befintliga ägare skjuter dessutom till en miljon. Pengarna ska användas till expansion och marknadsföring.
Du vet säker hur det känns att ständigt leta efter ett wifi-nät för att koppla upp läsplattan eller datorn. Dessutom kräver de flesta nät ett lösenord för att släppa in dig. Det här vill Anyfi Networks förenkla. Företagets lösning riktar sig till band annat fastnätsoperatörer som tillhandahåller knutpunkten mellan hemnätet och bredbandsnätets så kallade ”residential gateways”. Det är ofta en trådlös router som ansluts som första enhet i hemmet.

När du är hemma kör du såklart wifi mot din egen router men tänk dig att din läsplatta hela tiden kollar om det finns något lämpligt wifi-nät att koppla upp sig mot när du är på stan?

Det kan bli möjligt om nätet känner till apparatens MAC-adress och vet att den brukar vara ansluten hemma hos dig. Då är det ok att släppa in den i alla andra wifi-punkter som din operatör förfogar över.

För att det här ska bli verklighet behövs lite ny mjukvara i din router. Det är allt. Tekniken bygger också på att du använder WPA-anslutning hemma, att du varje gång du köper en ny wifi-produkt skriver in ditt lösenord när den ansluts för första gången.

Den nya apparatens MAC-adress lagras då i en molntjänst och din operatörs alla modem kommer att automatiskt släppa in den.

Bolaget som utvecklat tekniken heter Anyfi Networks och grundades år 2007.

– Vi har lagt ned tre år på att bygga partnerskap med de företag som levererar plattformarna till Residential Gateways, säger Björn Smedman som är vd på Anyfi Networks.

Det handlar om jättar som Broadcom, Atheros och Mediatek, företag som levererar kretspaket men som också tillhandahåller mjukvara.

– Idag klarar vi ungefär 80 procent av det som står ute.

Sedan ett år har de första kunderna testat konceptet men än finns det inte i kommersiell användning.

Tekniken liknar Passpoint. Den teknik som mobiloperatörerna håller på att utveckla för att avlasta mobilnätet. Men för att ansluta sig till ett wifi-nät med Passpoint krävs att apparaten har ett SIM-kort.

– Vi ligger i lagret under och gör en tunnlingslösning där vi skickar wifiprotokollet över internet, säger Björn Smedman.

Så Anyfies lösning är ingen konkurrent till Passpoint utan skulle kunna utgöra ett komplement för mobiloperatörer som vill erbjuda rena wifi-tjänster utan krav på SIM-kort.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)