JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IPC ger råd om konfliktmineraler

Den 22 augusti antog den amerikanska finansinspektionen (SEC, Securities and Exchange Commission) reglerna kring hur företag ska rapportera sin användning av så kallade konfliktmineraler. Det är ett 356 sidor långt och inte helt glasklart dokument. För att hjälpa dem som omfattas har branschorganisationen IPC tagit fram en sjusidig sammanfattning som kan ladda ned kostnadsfritt.
Även om beslutet att reglera användning av konfliktmineraler bara gäller i USA kommer det att påverka alla företag som är globalt verksamma – på samma sätt som det europeiska Rohsdirektivet fått genomslag även i Asien och USA.

IPC har lobbat för att förenkla och mildra effekterna av beslutet men har inte lyckats fullt ut. Enligt organisationen är det både svårt och arbetskrävande för företagen att förvissa sig om att det inte finns konfliktmineraler i produkterna.

Det handlar bland annat om tantal och wolfram som utvinns i Centralafrika, företrädesvis i östra delarna av Demokratiska Republiken Kongo, ibland kallat Kongo-Kinshasa. Olika gerillagrupper beskattar gruvdriften eller bedriver gruvdrift under slavliknade villkor för att finansiera sin verksamhet.

IPC:s sammanfattning är uppbyggd i olika steg där man till att börja med får avgöra om företagets produkter omfattas av reglerna. Om så är fallet finns en vägledning för hur man avgör om de använda mineralerna kommer från gruvor i de berörda områdena eller utvunnits ur elektronikavfall. Om det finns anledning att tro att mineralerna kommer från de berörda områdena finns en vägledning för hur man utreder underleverantörskedjan.

Det 356 sidor långa dokumentet från SEC finns här (länk)

Och IPC:s sammanfattning finns här (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)