JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Maxim visar EKG-tröja på Electronica

Maxim visar EKG-tröja på Electronica

Analogföretaget Maxim Integrated förbereder sig inför världens största elektronikmässa, Electronica i november. 14 demonstrationer är att vänta i montern. Däribland en t-shirt som kan mäta EKG, temperatur och rörelse.
När Electronica drar igång i München den 13 november är det många företag inom elektronikindustrin som står beredda att visa vad de kan. Maxim Integrated är inget undantag. Företaget planerar att rigga upp 14 stora som små demonstrationer på mässgolvet.

– Vi har en demo som visar hur man effektivt kan diagnostisera motorer och mäta deras energiförbrukning. Inom processindustrin kan det bli väldigt dyrt om en motor eller pump inte fungerar som den ska, och kanske till och med orsakar produktionsstopp, säger Chris Neil, ansvarig för industriella och medicinska produkter på Maxim.

Kretsen, kallad MAX78638, som just lanserats integrerar en styrkrets, en beräkningsenhet samt en noggrann AD-omvandlare. Den har konfigurerbara sensorgränssnitt som kan användas till att mäta ström, spänning, hastighet, vibration, position och temperatur.

En mer spektakulär demo är en t-shirt som Maxim tagit fram i samarbete med Clearbridge Vitalsigns – som utvecklat ett superenergisnålt EKG-chip – samt  Orbital Research, som bland annat bidrar med expertis på elektrodsidan. T-shirten packar elektronik som mäter EKG, temperatur och rörelse. Den drivs av laddningsbara litiumjonbatterier och kan via Bluetooth kommunicera med en iPhone eller en iPad som med hjälp av en app kan visa övervakningsdata, som dessutom kan visas på en större skärm.

Trots att t-shirten är späckad med elektronik är den bekväm att använda – och den kan tvättas.

– För oss är t-shirten bara ett sätt att demonstrera vår teknik. I utvecklingsarbetet av referensdesignen har vi arbetat med sensorföretag och människor som vet hur man ska identifiera och tolka signaler från människokroppen, säger Chris Neil.

Förhoppningen är att denna typ av intelligenta klädesplagg ska ingå som en del i den förebyggande sjukvården framöver. På sikt beräknas tekniken kunna bidra till att sjukvårdskostnaderna minskar med en faktor 10.

– Enligt analysföretaget ABI Research kommer marknaden för bärbara enheter att nå över 100 miljoner enheter per år redan 2016, säger Chris Neil.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)