JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Natrium är ett seriöst batterialternativ
Japanska och amerikanska forskare är överens om att natriumjon-batterier är ett lovande framtidsalternativ till dagens litiumjon-varianter. Det gäller i första hand i elfordon, eller andra tillämpningar där det krävs stora batterier, eftersom bristen på litium sätter käppar i hjulet för tekniken.
På senare tid har efterfrågan på litiumjonbatteriet som energikälla i elfordon vuxit kraftig. Ett problem är dock att litium endast finns i en begränsad mängd här på jorden. Därför jobbar forskare intensivt med att finna alternativa lösningar.

På Tokyo universitet har forskare utvecklat ett batteri med en katod av natrium och en anod av kol från vanligt socker. För att få fram kol ur sockret brände forskarna sockret vid mellan 1 800 och 2 700 grader, utan tillgång till syre. På så sätt skapade man ett hårt svart kolpulver. Resultatet blev ett batteri som kan lagra 20 procent mer energi än ett batteri vars anod bestod av konventionellt kol, hävdar de japanska forskarna.

Även amerikanska forskare arbetar med att utveckla natriumjon-batterier. Forskare vid Carnegie Mellon-universitetet  – såsom Jay Whitacre som även hunnit med att knoppa av ett batteriföretag (se länk) –  menar att natriumjon-batterier inte bara skulle kunna bli billigare än litumjon-batterier, eftersom materialet finns i obegränsade mängder, utan natruimjonceller kan även komma att lagra mer energi. Det skulle göra tekniken högintressant vid lagring av exempelvis förnybar energi från sol-och vindkraftverk, enligt Jay Whitacre.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)