JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. KTH:s miniskiva modulerar ljuset

kth optical disc resonatorKTH:s miniskiva modulerar ljuset

Snabbare databussar med lägre energiförbrukning. Det blir möjligt om man kan dra fiber direkt till processorerna. Ett steg på vägen är KTH:s optiska skivresonator, en mikrometerstor kiselkomponent som kan användas för att modulera ljuset.
– Elektroniska förbindningar i datacenter måste ersättas med optiska eftersom elektroniska förbindningars bandbredd och effektförbrukning håller på att bli omöjlig, säger professor Lars Thylén i ett pressmeddelande.

Skivresonatorn – som är minst i världen – är en tunn cylinder där ljuset leds runt längs med cylinderväggarna. Det blir resonans när våglängden är sådan att ljusfältet "biter sig självt i svansen".

Skivresonatorn är kopplad till en optisk vågledare och beroende på ljusets våglängden passerar det förbi eller absorberas i skivan som utgör ett optiskt miniatyrfilter. Filtret kan bland annat användas för att modulera ljuset (av och på) men även som en detektor för ljuset.

Resultatet är ett steg på vägen mot fotonikens integrerade kretsar, med dimensioner som närmar sig transistorernas.

Skivresonatorn har tagits fram av docent Lech Wosinski och forskaren samt doktoranden Fei Lou vid laboratoriet för fotonik och mikrovågsteknik på KTH, där Lars Thylén är professor.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)