JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fem års fri forskning för Magnus Berggren

magnus berggrenFem års fri forskning för Magnus Berggren

Magnus Berggren, professor i organisk elektronik på Linköpings universitet, får möjlighet att under fem år arbeta fritt och satsa på djärvare och mer långsiktiga projekt. Det är Knut och Alice Wallenbergs stiftelse som satsar 15 miljoner kronor.
– Det är otroligt lyxigt med den här typen av pengar, säger Magnus Berggren i ett pressmeddelande.

Två områden som han vill satsa på är bioelektroniken och den grundläggande komponentforskningen, hur man kan styra och reglera elektrokemin i ledande polymerer.

– Just nu vill vi bara förstå hur det fungerar. Det är ett projekt som är till för att lära.

När det gäller bioelektronik är den stora utmaningen att snabba upp de bioelektriska kretsarna. De behöver bli snabbare för att vara till verklig nytta, som att användas i proteser eller nyttjas för att avvärja ett epilepsianfall.

– Trampar man på en spik tar det ett tiotal millisekunder innan man lyfter på foten och den hastigheten vill vi slå. Inom något år ska våra kemiska kretsar vara snabbare än nervsystemet, säger Magnus Berggren som Elektroniktidningen gjorde en längre intervju med hösten 2010 (länk).

Sedan 2009 har Knut och Alice Wallenbergs stiftelse utnämnt Wallenberg Scholars. Totalt har 660 miljoner kronor satsats i programmet. I år får 16 av landets bästa forskare 15 miljoner kronor vardera att fritt disponeras under fem år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)