JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mediatek först med fyrkärna på Cortex-A7
Taiwanesiska Mediatek har börjat sampla en mobilprocessor som både innehåller en fyrkärnig Cortex-A7 och ett modem för ett antal olika mobilstandarder. Mobilprocessorn är tänkt för Androidbaserade smartmobiler och surfplattor i det övre prissegmentet.
MT6589 är världens första fyrkärniga mobilprocessor, eller modapp som ST-Ericsson kallar denna typ av systemkrets, som innehåller en fyrkärnig Cortex-A7. Dessutom innehåller den företagets modemkrets som klarar mobilstandarderna HSPA+ och TD-SCDMA enligt UMTS Rel. 8. Därmed är kretsen skräddarsydd för den kinesiska marknaden.

Huruvida den innehåller Linköpingsbaserade Coresonics basbandsprocessor framgår inte men känns troligt. Företagets basbandsprocessor är programmerbar och klarar standarder som LTE, HSPA och GSM på mindre kiselyta än konkurrerande lösningar, ett faktum som fick Mediatek att köpa Coresonic i april (länk).

För grafiken används PowerVR Series5XT från Imagination och hela härligheten tillverkas i en 28nm process.

Mediatek är lite av en doldis men har vuxit mycket kraftigt under året. Från 10 miljoner kretsar i fjol till 110 miljoner i år.

Med MT6589 tar företaget ett kliv uppåt från enklare Androidmobiler till de mer avancerade. Samtidigt ser företaget ut att ligga tre till sex månader före marknadsledande Qualcomm med en mobilprocessor med en fyrkärnig Cortex-A7.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)