JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Digitala reklamskyltar skapar radiostörningar

Digitala stortavlor skapar radiostörningar

I stort sett alla digitala stortavlor som Elsäkerhetsverket undersökt avger mer radiostörningar än vad som är tillåtet enligt EMC-direktivet.
Det blir allt vanligare med digitala stortavlor längs vägarna och på husfasader. En given plats är infarterna till städerna där bilisterna informeras om kommande evenemang eller sevärdheter. Stortavlorna byggs upp av moduler till lämplig storlek och form, ofta är de många tiotals kvadratmeter.

Henrik Olsson på Elsäkerhetsverket har tillsammans med en kollega åkt runt i mellansverige och mätt radiostörningarna från ett antal skyltar. I princip alla låg över gränsvärdena.

– Det är viktigt att tänka på EMC från början när man konstruerar reklamskyltar. Det blir dyrt och kan bli en massa jobbig publicitet annars, säger Henrik Olsson i verkets tidning.

Inspektionen föranleddes av att Elsäkerhetsverket fått in klagomål från bland annat ett åkeri och en flygplats vars radioutrustning stördes i närheten av skyltarna. Störningarna låg inom frekvensbandet 20 MHz till 150 MHz.

– Det verkar vara så att många beställare köper in skyltmoduler och bygger sedan in dessa i egna lådor. Tillsammans blir det då en annan effekt än om varje modul hade varit var för sig, säger Henrik Olsson.

Att stortavlorna genererar störningar hänger samman med hur de är konstruerade. Varje bildpunkt i tavlorna består av tre lysdioder vars intensitet justeras genom att de matas med en pulsbreddsmodulerad ström.

Hela rapporten går att hämta på Elsäkerhetsverkets hemsida (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)