JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Appen som gör din Saab till en Ferrari

Appen som gör din Saab till en Ferrari

Dagarna före jul släppte ingenjören Kenneth Palmestål en ny variant av sitt sportbilsljud Soundracer. Denna gång i form av en Androidapp som kommunicerar med en ODB2-adapter i bilens diagnosuttag.
Soundracer är en liten elektronisk krets som fångar upp bilens varvtal genom de små störningarna från bilens 12-voltsgenerator och översätter det till mullrande V8-ljud från Shelby Mustang, högvarvigt V10-ljud från Lamborghini Gallardo, det unika ljudet från Ferrari V12 och nu också motorljuden från Lexus LFA V10 och Harley-Davidson V-Twin.

Ur varvtalsanalysen får Soundracer också fram information om tomgång, acceleration, motorbroms, upp- och nedväxling och glidarkörning.

Elektroniken simulerar motorljuden som skickas till bilstereon via en liten fm-sändare som pluggas in i bilens cigarettändaruttag.

Som komplement till fm-sändarna lanseras nu Soundracer som en app för smarta mobiler. I app-varianten görs varvtalsanalysen av en styrkrets placerad i en ODB2-adapter som kopplas till bilens diagnoskontakt (on board diagnostics).

Informationen skickas därefter med Bluetooth till en smart mobil och Soundracerappen som översätter allt till exklusiva motorljud som går ut i bilstereon, antingen med Bluetooth eller med sladd från mobilen till bilstereons aux-ingång.

- Än så länge finns Soundracerappen bara för Android men vi kommer med appar för både Iphone och Windows Phone, säger Kenneth Palmestål till Elektroniktidningen. Apparna utvecklas i samarbete med Appagonia i Göteborg.

Kenneth Palmestål lanserade Soundracer på elektronikmässan CES i Las Vegas i januari 2009 och fick gensvar direkt.

- Sedan tog det några månader innan slutprodukten var klar och tillverkningen kom igång. Vi sålde de första exemplaren i ett tält under 24-timmarsloppet på franska Le Mans sommaren 2009 och hade ganska snart över 60 återförsäljare i över 30 länder.

Soundracer är fortfarande bara en litet företag med Kenneth Palmestål och en säljare som anställda.

Utvecklingen av programvaran har gjorts i samarbete med it-konsulten Epsilon Embedded. Varje chip programmeras och låses innan det skickas till Kina för montering i fm-sändaren.

För motorljuden har man anlitat den kände motorljudsdesignern Greg Hill på Soundwave Concepts i Australien.

Om nuvarande Soundracer mer ses som en leksak för bilnördar så är fortsättningen mera seriös.

- Det nya och spännande är elscooter- och elbilsmarknaden inklusive eldrivna gocarts. Vi har förfrågningar om att ljudsätta elbilar – både med externt och internt ljud. Också tvåhjuliga elfordon behöver externt ljud för att höras i trafiken, säger Kenneth Palmestål.

Kenneth Palmestål är en veteran i svenska it-sammanhang. Han startade Sveriges näst första datorbutik – Janken Minidata Göteborg i början av 1978. Sveriges första datorbutik var Jan Nilssons Hobbydata i Malmö. Han är också känd som uppfinnaren av reglersystemet IQtherm.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)