JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fullt krig mellan USB och Thunderbolt
Det fyra år gamla Super Speed USB ska bli dubbelt så snabbt, lika snabbt som Apples Thunderbolt. Det lovar IT-jättarna Hewlett-Packard, Intel, Microsoft, Reneasas Electronics , ST-Ericsson och Texas Instruments.
De sex datajättarna ingår i USB 3.0 Promotion Group som är i slutspurten med ett nytt protokoll för USB 3.0, det som kallas Super Speed USB.

Det klarar i dag en datahastighet på 5 gigabit per sekund. Nu ska det bli dubbelt så snabbt. Den nya standarden blir klar redan till sommaren lovar USB 3.0 Promotion Group.

Nya USB 3.0 ska klara en överföringshastighet på 10 Gbps och ändå vara kompatibelt med både nuvarande USB 3.0 och USB 2.0 – både när det gäller mjukvarustackar och hårdvaruprotokoll.

USB 3.0 Promotion Group skriver i ett pressmeddelande att det handlar om förbättrad datakodning som ger bättre effektivitet och högre kapacitet. Dessutom arbetar man med tilläggsprotokoll för att allt fler it-plattformar ska ansluta sig till USB 3.0.

– Att fördubbla kapaciteten i Super Speed USB blir framför allt värdefullt för den växande marknaden för USB-minnen, säger ordföranden i USB 3.0 Promotion Group, Brad Saunders.

Att USB 3.0 bara är hälften så snabbt  som Thunderbolt har inte lämnat USB-gruppen någon ro. Det har länge varit känt att det kommer en uppgradering men först under nästa år.

Thunderbolt utvecklades av Intel och Apple och lanserades i Apples bärbara datorer med kopparkabel för två år sedan ganska exakt.

Att USB 3.0 Promotion Group nu lovar 10 Gbps redan till sommaren visar att man inte vill ge Thunderbolt allt för stort försprång.

Både nya Super Speed USB och Thunderbolt ger möjlighet ge superhastighet åt alla typer av kringutrustning och högupplösta skärmar genom en enda kabel.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)