JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Achronix bekräftar banden med Intel
Nyheten förra veckan att Intel ska tillverka FPGA:er åt Altera i sin kommande 14 nm-process (länk) kom som en kalldusch både för uppstickarföretagen Achronix och Tabula men också för branschledande Xilinx.
Intel är odiskutabel etta när det gäller processteknik. Företaget har redan tagit steget till tredimensionella så kallade finFET-transistorer och ligger runt två till fyra år före konkurrenterna. Hittills har processövertaget mest påverkat ärkerivalen AMD men för två år sedan släppte Intel oväntat in först Achronix och sedan Tabula i sin 22 nm-process. I dagarna har Achronix börjat leverera de första kretsarna som tillverkats i processen.

Samarbetet med Intel ger Achronix en verklig chans att utmana Altera och Xilinx på deras verkliga hemmaplan, stora och mycket lönsamma FPGA:er som framförallt sitter i kommunikationsutrustning.

Xilinx och Altera ska under året rulla ut de första kretsarna i TSMC:s nya 20 nm-process (länk). Till skillnad från Intel använder TSMC en traditionell och planär process. Hur stor den praktiska skillnaden är relativt Intels finFET-process återstår att se men ska man tro spekulationerna har Intel ett övertag både vad gäller effektförbrukning och kostnad.

Intel har också mycket stor kunskap om kapsling och test av avancerade kretsar med många anslutningar liksom ett stort IP-bibliotek, kunskap som också kommer Achronix och Tabula till del.

Att Intel nu ska tillverka åt Altera i den kommande 14 nm-processen måste därför vara ett hårt slag för företaget. Achronix gick idag ut och försäkrade att företaget redan börjat designa med Intels 14 nm-process och att företagets kretsar kommer att tillverkas i processen.

Xilinx har än så länge legat lågt och inte kommenterat den nya spelplanen men rimligen ger det företaget en bättre position gentemot TSMC. FPGA:er är först ut i nya processer och de större kretsarna är dessutom mycket lönsamma både för tillverkaren och FPGA-företaget.

Rimligen kommer Intels inhopp att på några års sikt minska TSMC:s lönsamhet. Det cirkulerar dessutom ihärdiga rykten om att både Cisco och Apple är på väg att bli kunder hos Intel. En utveckling som inte är helt ologisk.

Även om Intel nog aldrig blir ett foundry som TSMC eller Global Foundries så känner säkerligen även Intel av de ökande kostnader som varje processgeneration för med sig och när pc-processorerna inte längre är samma kassako som de en gång var är det naturligt att Intel vill ha några handplockade kunder att dela kostnaderna med.

För oss konsumenter lär Intels kursändring ge snabbare och billigare uppkoppling på några års sikt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)