JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Precise Biometerics: "I år händer det!"

Precise Biometerics: "I år händer det!"

- Håll ögonen på Precise Biometrics i år och du kommer att se att 2013 blev ett avgörande år för oss, säger vd Thomas Marschall till Elektroniktidningen.
Elektroniktidningen ringer upp honom med anledning av att Apple i dag certifierade Precise Biometrics för att utveckla smartkorts- och fingeravtrycksläsare till den nya generationen Ipad och Apples nya strömkontakt Lightning.

Precise Biometrics inloggnings- och betalkortläsare Tactivo är den första säkerhetsprodukten av det här slaget som blivit godkänt av Apple för den fjärde generationen Ipad.

Tactivo är ett skal som dras över Apples Iphone och Apples Ipad. I skalet för man in sitt id-kort och identifierar sig via en mobilapp som läser av informationen på kortet.

Tactivo fungerar också med betalkort och en särskild betalkortsapp.

- De tidiga biometriska inloggningssystemen handlade bara om att logga in på en pc. Nu sker allt mer professionellt arbete med mobila enheter och då löser man identifieringen med Tactivo, säger Thomas Marschall.

Tactivo finns sedan ett år tillbaka för Iphone 4 och kommer före sommaren för Iphone 5. Det första Ipad-skalet släpptes i höstas och nu är en ny Tactivoversion för nya Ipad på gång.

- Det tar 4-6 månader från en Applerelease till att vi har en ny Tactivo-generation, säger Thomas Marschall.

I mars i år fick Precise Biometrics en order på 5 000 Tactivo-skal för Iphone från en amerikansk mobiloperatör. Det är den enskilt största ordern hittills.

Tactivo är ingen konsumentprodukt. Ett Tactivoskal för Ipad kostar 279 dollar och för Iphone 259 dollar.

- Den stora marknaden framöver är amerikanska myndigheter som ställer krav på att alla anställda ska logga in med sina id-kort, säger Thomas Marschall.

Också inom det svenska sjukvårdssystemet ställs krav på identifiering med det särskilda Siths-kortet för att komma in patientjournaler.

Thomas Marschall ser Apples köp förra året av Floridaföretag Authentec som ett genombrott för inbyggd biometri. för motsvarande 2,5 miljarder kronor.

Apple betalade motsvarande 2,5 miljarder kronor för Authentec, som utvecklar sensorer för datorer och mobiler som kan känna igen fingeravtryck.

– Köpet är en tydlig signal om att fingeravtrycksteknik finns med i Apples planer. Det innebär sannolikt att alla andra företag kommer att röra sig i samma riktning. Det är positivt för oss som har starka algoritmer för registrering av fingeravtryck, säger Thomas Marschall.

Se videoklipp hur Tactivo funkar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)