JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU utreder kinesiska telekomtillverkare för prisdumpning
EU-kommissionen beslöt idag att starta en utredning för att ta reda på om kinesiska tillverkare av produkter för telekominfrastruktur idkar prisdumpning i Europa eller om de tar emot otillåtna subventioner.
EU-kommissionen startar utredningen på eget initiativ, den har inte tagit emot någon officiell anmälan från Ericsson, Nokia Siemens Networks eller någon annan europeisk tillverkare.

Inga kinesiska företag nämn heller i dagens pressmeddelande och inget sägs om när utredningen ska vara klar (länk till pressmeddelandet).

Utredningen omfattar produkter som basstationer, växlar och andra infrastrukturprodukter. Den berör inte konsumentprodukter som smartmobiler.

Europeiska företag köper kinesisk telekomutrustning för cirka en miljard euro per år.

EU-kommissionen har nyligen startat en liknade utredning kring kinesiska solpaneler men det handlar enligt EU-kommissionen inte om början till ett handelskrig.

Kommissionen påpekar att EU i slutet av 2012 hade 102 restriktioner kopplade till prisdumpning och 10 till otillåtna subventioner. Motsvarande siffror för USA är 232 för dumpning och 50 för subventioner. Tittar man istället på Kina hade landet 110 restriktioner för dumpning och 4 för subventioner.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)