JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telia snuvade Hatt på nyheten
Telia Sonera gick i morse ut med pressmeddelande om att man satsar miljarder på att bygga ut 4G- och 3G-näten för bättre kvalitet i datatrafiken. Några timmar därefter kom infrastrukturminister Anna-Karin Hatt med krav på bättre mobiltäckning.
– Mobiloperatörerna har ett väldigt stort ansvar för att se till så att hela Sverige får bra mobiltäckning. Den täckning de lovar sina kunder måste också finnas där i verkligheten, säger Anna-Karin Hatt i ett pressmeddelande.

Telia Sonera måste haft full kännedom om att regeringen i dag skulle ta beslut om att sätta press på mobiloperatörerna och kunde därför gå ut med sin nyhet som en offensiv åtgärd och inte som ett nödvändigt ont, frampressat av regeringen.

Regeringen lägger ut tre uppdrag på Post- och telestyrelsen PTS för att utvärdera mobiltäckningen, utvärdera operatörernas täckningskartor och för att underlätta och påskynda utbyggnaden av mobilnäten.
    
1. Stickprovsmätningar. PTS ska fram till och med den 28 juni i år genomföra ett antal stickprovsmätningar av mobiloperatörernas täckning. Stickproven kommer att ske i olika delar av landet och med olika typer av telefoner, däribland så kallade smarta telefoner.
    
2. Regionala dialogmöten. PTS ska arrangera regionala dialogmöten runt om i landet. Syftet är att underlätta frivilliga lösningar och utbyggnad av mobilnäten genom ökad samverkan mellan operatörer, kommuner, kommunala bolag, länsstyrelser och exempelvis regionala samverkansorgan. Upptakten blir ett nationellt dialogmöte den 30 maj och hela uppdraget löper till och med 20 december i år.
    
3. Kartläggning av mobilnätsutbyggnaden. PTS ska samla in detaljerad information från operatörerna över hur utbyggnaden av deras respektive mobilnät fortskrider. På basis av denna information ska PTS ta fram en långsiktig plan för hur mobiltäckningen ytterligare ska kunna förbättras. Uppdraget ska redovisas den 3 mars nästa år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)