JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cellmax antenner är bäst
Svenska Cellmax, som utvecklar och tillverkar världens mest effektiva antenner för radiobasstationer, släpper en första antenn i en ny generation. Antennen täcker ett brett frekvensområde – från 698 MHz till 2,2 GHz –  och ökar dessutom datakapaciteten och datahastigheten med upp till 40 procent vid de högre frekvenserna.
Tanken är att den nya plattformen på sikt ska generera en hel serie multibandsantenner. Den första antennen, som lanseras idag och även går att köpa från och med nu, är speciellt ämnad för den nordamerikanska marknaden. Härnäst kommer varianter som siktar på marknader utanför Nordamerika.

Enligt Cellmax klarar antennen som nu släpps dels ett band på 698-896 MHz, dels ftvå band på 1710-2200 MHz.

– Detta är vår första antenn någonsin som serverar lågbandsfrekvenser under 1710 MHz, säger Torbjörn Kämpe, vd på Cellmax till Elektroniktidningen.

Och han tillägger:

– Det är också vår första tri-bandsantenn. Det är en mycket avancerad teknisk plattform och det har varit utmanande att kombinera både höga och låga frekvensband i en och samma fysiska antenn.

Med tri-bandantenn menas att tre antenner kombineras i en.

Cellmax, med huvudkontor i Kista, startades år 2001 av en grupp veteraner från Allgon och Ericsson.

I dag är företaget ett av Sveriges snabbast växande teknikföretag med antenner i drift i mer än 20 länder.

För knappt ett år sedan invigde företaget ett supermodernt antennlabb och ett nytt forskningscenter (länk) i Kista.
Det speciella med Cellmax antennarkitektur är just att den har bäst jämförbar prestanda på höga frekvenser – det kommer sig av att förlusterna i standardantenner ökar med frekvensen. I  frekvensbandet från 1700 till 2200 MHz påstås nykomlingen ge 2 till 4 dB mer utstrålad energi än konkurrerande antenner.

I 3G- och 4G-näten avgörs datakapacitet och datahastighet av den utstrålade energin. Cellmax hävdar att den nya antennen ökar datakapacitet och datahastighet med mellan 20 och 40 procent samtidigt som den yta som antennen täcker ökar med cirka 50 procent jämfört med alternativen.

Det som skiljer Cellmax antennkonstruktion från andra är hur energin distribueras från att den stoppas in i antennen – från basstationen – till att den strålas ut av ett antal antennelement. Traditionellt används förhållandevis tunna kablar med stora förluster för att distribuera energin. 

Cellmax har ersatt kablarna med ett matningsnät i form av aluminiumstänger som ligger i kaviteter. Varje aluminiumstång fungerar som innerledaren hos en kabel medan luften i kaviteten leder energin.

Resultatet är en förlustfri förbindning. Verkningsgraden hos antennen hamnar på runt 96 procent, eftersom en liten del av energin reflekteras i gränssnittet där den matas in från basstationen. Det kan jämföras med traditionella antenner vars verkningsgrad brukar hamna på 50 till 70 procent.

Läs mer om Cellmax här: Redo för 4G
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)