JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sverige med på it-listan igen

Sverige med på it-listan igen

Det är inte bara Intel Capital som på nytt fått upp ögonen för Sverige och svenska it- och telekomföretag. Nu har det blivit attraktivt för internationella företag att lägga sina serverhallar här. Facebook i Luleå är det mest kända exemplet.
I slutet av 1990-talet var Sverige superhett inom it och telekom. Internationell press skrev om det svenska it-undret och riskkapitalet flödade in och gjorde unga it-entreprenörer superrika.

Sedan tog det stopp. Tvärstopp. Riskkapitalet sinade och riskkapitalbolag, som investerade stora pengar i företag redan på overhead-stadiet, droppade av ett efter ett.

Men efter tio års dvala har det börjat röra på sig igen.

I dag förklarade Intel Capitals Europachef Marcos Battisti för en liten grupp svenska journalister att han på nytt har satt sökarljuset på Sverige och de övriga nordiska länderna. (Länk)

- Vi kommer att göra mycket tätare besök nu. Det händer mycket i Sverige, säger Marcos Battisti som förra året investerade i två unga svenska företag - Tobii Technology och Flatfrog.

Det är bland annat organisationen Business Sweden, en sammanslagning av Exportrådet och Invest in Sweden Agency, som försett Marcos Battisti och hans kollega Eric Jorgensen från Intel Capitals Londonkontor med intressanta namn.

Just nu pratar de seriöst med två nordiska företag om möjliga investeringar - ett svenskt och ett finländskt - och tar ett inledande kontakter med ett tiotal andra företag på Business Swedens lista.

Samtidigt som Intel Capital är i Sverige på turné är Business Swedens folk i Nice på konferensen Datacentres Europe för att marknadsföra Sverige som ett attraktivt land för investeringar i datacenter.

Sverige har nu klivit upp från åttonde till på tredje plats i den  internationella rankinglistan The Data Centre Risk Index efter USA och Storbritannien. (Länk)

Sverige vinner på lågt elpris, förnyelsebar elproduktion (vattenkraften), hållbarhet och säker energiförsörjning.

- Placeringen befäster Sveriges möjligheter att bli ett europeiskt nav för etablering av större och strategiskt viktiga datacenter som utgör molnets infrastruktur, skriver Busines Sweden och Swedish Datacenter Initiative i ett pressmeddelande.

Den internationella internetjätten Facebooks bygge av enorma datahallar i Luleå just på grund av närheten till säker försörjning av förnyelsebar el, har väckt internationell uppmärksamhet.

Andreas Nilssons bild ovan är från den dag då Facebook kom till Luleå, den 27 november 2011. På bildens syns Luleås näringslivschef Matz Engman och kommunstyrelsens ordförande Karl Petersen med Facebooks välkända företagsprofil.

Sedan har det tagit ett år att bygga den första stora serverhallen på 30 000 kvadratmeter och ytterligare ett halvår att testköra och trimma. Först nu, den 12 juni, är det dags för invigning. Sedan fortsätter byggandet av nya hallar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)