JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 4 juni 2020 VECKA 23

Wallenbergpengar till elektroniktryckarna

Ett topputrustat laboratorium för tryckt elektronik byggs nu upp i Norrköping. För 24 miljoner kronor från Wallenbergstiftelsen ska man köpa in nya tryckpressar, ny analysutrustning och ny utrustning för utveckling av material.
Det är Magnus Berggren, professor i organisk elektronik på Linköpings universitet, som är huvudmottagare av pengarna från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Men bakom ansökan står även forskare på KTH, Chalmers, Lunds universitet, Karlstad universitet, Mittuniversitetet och Acreo.

-  Vi har alla verksamhet inom tryckt elektronik och samarbetar redan i dag, säger Magnus Berggren.

Magnus Berggren har varit med sedan labbet i Norrköping startade 1999. Då lade Linköpings universitet ned renrumslabbet i Linköping och byggde upp ett helt nytt labb på Campus Norrköping. (Bilden på entrén är från Wikimedia Commons).

Med de nya pengarna ska han nu bygga upp ett nationellt forskningscenter för tryckt elektronik - Swedish Research Laboratory for Printed Electronics.

Laboratoriet kommer att utgöra stommen i den svenska satsningen på tryckt elektronik. Här ingår förutom tryckpresslabbet även ett renrum, ett kemilabb och ett laboratorium för bioelektronik.

- Med de nya tryckmaskinerna kan vi arbeta med tryckt biologisk elektronik, det vill säga elektronik som kan reglera biologiska system. Tidigare arbetade vi med tryckt organisk elektronik, säger Magnus Berggren till Elektroniktidningen.

Linköping-Norrköping är sedan länge ett kluster för tryckt elektronik.

I Linköping finns sedan femton år tillbaka företaget Thinfilm Technology, som är en avknoppning från tunnfilmsforkningen vid Linköpings universitet.

- Thinfilm har anställt många som utbildats i vårt labb, säger Magnus Berggren.

Från Acreo och labbet i Norrköping har nyligen tre nya företag knoppats av - Invesense AB, Illumisine AB och DP Patterning AB.

Här finns också en rad företag som kan hantera själva tryck- och etikettproduktionen.

- Företag som arbetar med tryckta minnen gynnas av vår forskning kring tryckt elektronik, som är ett vidare begrepp än bara tryckta minnen, säger Magnus Berggren.

Läs Elektroniktidningens intervju med Thinfilms teknikschef Christer Karlsson sedan det igår blev klart att Thinfilm bygger ut i Linköping. (Länk)
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)