JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rekonfigurerbar radio i 28 nm

Rekonfigurerbar radio i 28 nm

Forskningsinstitutet Imec har i samarbete med Renesas utvecklat världens första mjukvarustyrda rf-mottagare i 28 nm. Likaså har de två utvecklat en AD-omvandlare i 28 nm som siktar på bredbandiga kommunikationssystem som LTE-Advanced och kommande wifi-generationer.
Mottagaren som utvecklats av Imec och Renesas är en linjär mjukvaruradio (software defined radio), alltså en mottagare som med hjälp av programvara kan anpassas till olika standarder.

Den kan arbeta inom frekvensområdet från 400 MHz till 6 GHz och som stöder kanalbandbredder på upp till 100 MHz. Den drivs med 0,9 V och har en tredjeordningens interceptpunkts-linjäritet (IIP3) på +5 dBm.

AD-omvandlaren som utvecklats är även den tillverkad i 28 nm, med sikte på framtida trådlösa kommunikationssystem.

Det handlar om en pipelined SAR-omvandlare som samplar 410 miljoner gånger per sekund och ger 11 bitar. Dynamisk prestanda anges som 59,8 dB SNDR (Signal-to-noise and distortion ratio) vid 410 Msa/s och en effektförbrukning på 2 mW. Omvandlaren kommer med inbyggd kalibrering, vilken upptar 0,11 mm2 av chipytan.

– Hög integration och låg strömförbrukning oerhört viktigt för nya trådlösa sändare och mottagare. Det finns alla möjligheter att skapa epokgörande arkitekturer, både rf-kärnor och analoga dito, i fina CMOS-processer, säger Hisayasu Sato på Renesas.

De nyutvecklade arkitekturerna presenterades för första gången på VLSI circuits Symposium, som pågått i japanska Kyoto under denna vecka.



MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)