JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Protest mot ABB:s snabbladdare

Protest mot ABB:s snabbladdare

Mitt i sommaren blev det klart att ABB vann upphandlingen av snabbladdare till det planerade nätet av solcellsdrivna snabbladdningsstationer för elbilar i Nederländerna. Men nu försöker bensinstationsägare få snabbladdningsprojektet ogiltigförklarat.
Det är det holländska startup-företaget Fastned som vill bygga ett rikstäckande nät av snabbladdningsstationer utefter de holländska motorvägarna.

Det handlar om drygt 200 solcellsdrivna snabbladdningsstationer utplacerade med fem mils mellanrum.

Varje station förses med flera snabbladdare som var och en klarar alla typer av laddstandarder, både europeiska, asiatiska och amerikanska.

Upphandlingen inleddes förra året och avslutades nu i juli.

Svensk-schweiziska ABB, som har sitt utvecklingscentrum för elbilsladdning i Nederländerna, vann kontraktet på snabbladdare medan det tyska företag Fath ska bygga själva stationerna, en bågformad limträkonstruktion med solceller på taket.

ABB ska installera sina nya 50 kW multistandard-snabbladdare Terra 52 och Terra 53, som laddar upp elbilsbatterier på 15-30 minuter.

Enligt avtalet ska de första stationerna vara klara färdigbyggda och installerade redan nu i september och de sista under 2015.

Men 26 stycken holländska bensinstationsföretag har nu lagt in protester mot upphandlingen. De stöder sig på sin exklusiva rätt att förse bilar i Nederländerna med bränsle.

Men det är inte bensin som ger mackägarna intäkter utan detaljhandelsförsäljningen på mackarna. Om det nu byggs snabbladdningsstationer över hela landet kommer de med största säkerhet att kompletteras med försäljning av livsmedel, godis, korv, vindrutetorkare, kemikalier och andra klassiska bensinstationsvaror.

Frågan är bara mackägarna kan hävda sin ensamrätt till ”fordonsbränsle” även när det gäller el till elbilar.

Läs mer om det holländska projektet här. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)