JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fick inte köpa Nokia – nu startar han Newkia

Fick inte köpa Nokia – nu startar han Newkia

Nokias förre Asienchef Thomas Zilliacus försökte förra året köpa ut Nokias mobiltelefoner men fick inte fram tillräckligt med kapital. Nu har han startat Newkia och lockar över Nokias mobilutvecklare.
Thomas Zilliacus var en av stjärnorna på Nokia i sexton års tid under 1980- och 1990-talen. Han var bland annat Asienchef i sju år med placering i Singapore.

När han slutade på Nokia stannade han kvar i Singapore och startade investmentföretaget Mobile Future Work tillsammans med en rad toppnamn från mobilindustrin, som Ericssons förra vd Sven-Christer Nilsson, Nokias förra mobilchef Jorma Nieminen och Finlands förra kommunikationsminister Pekka Tarjanne.

Med sin bas i Singapore har Thomas Zilliacus varit med och startat en rad företag inom mobiltelefoniområdet, bland annat media- och sociala nätverksföretaget Yuu Zoo.

I en intervju i ZDNet säger Thomas Zilliacus att han för ett år sedan försökte köpa ut Nokias mobildel för att ta telefonerna ut från Microsoft och byta till en Androidbaserad strategi.

Thomas Zilliacus är övertygad om att Nokias Lumiamobiler skulle göra succé med Android som operativsystem istället för Microsoft Mobile.

Men han lyckades inte samla tillräckliga ekonomiska resurser för en sådan affär.

Samma dag som Microsoft förra veckan offentliggjorde sitt bud på Nokias mobildel, värt 7,2 miljarder dollar, startade Thomas Zilliacus företaget Newkia, baserat i Singapore.

- Det var den dagens som Nokia dog i Finland och nya Nokia föddes i Newkia, säger Thomas Zilliacus i intervjun med ZDNet.

Nu försöker han rekrytera så många Nokiaspecialister som möjligt som är intresserade av att arbeta med Android på finländsk bas.

Inom ett år räknar han med att ha en Newkiamobil ute.

- I dag behöver du ingen egen fabrik som på den gamla Nokiatiden. Och med rätt produkt kan kan du snabbt nå stora marknadsandelar, säger Thomas Zilliacus.

För Thomas Zilliacus är Microsofts förvärv av Nokias mobiltelefoner guld värt, enligt intervjun i ZDNet. Han är övertygad om att det kommer att bli strömhopp av erfaret Nokiafolk till Newkia och andra mobilföretag.

Så blev det när Nokia slutade utveckla det egna operativsystemet Meego och gick över till Windows. Då startade ett gäng Meego-utvecklare i Finland mobilföretaget Jolla och tog fram operativsystemet Sailfish.

Läs intervjun i ZDNet här
.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)