JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stabilt av Ericsson
En något minskad försäljning men en svag ökning av vinsten. Så kan man sammanfatta tredje kvartalet i år för telekomjätten Ericsson. I princip alla siffror landade något under marknadens förväntningar. ”Försäljningen är under visst tryck, kommenterar vd Hans Vestberg.
Försäljningen under tredje kvartalet stannade på 53,0 miljarder kronor, 3 procent lägre än motsvarande period i fjol. Om inte kronan stärkts hade försäljningen istället ökat med 3 procent.

Även det faktum att bruttomarginalen sjunkit från 32,4 procent i fjol till 32,0 procent i år förklaras med ogynnsamma valutaeffekter.

Resultatet efter skatt blev trots det 3,0 miljarder kronor, klart bättre än motsvarande period i fjol då det landade på 2,2 miljarder kronor.

Framför allt är det Nordostasien och Indien som pressar koncernens försäljning. Mer än en fjärdedel av omsättningen i dessa regioner har försvunnit på ett år, enligt rapporten.

– Vi ser för närvarande att försäljningen är under visst tryck. Detta är framför allt drivet av valutaeffekter samt att två stora utbyggnadsprojekt för mobilt bredband i Nordamerika nådde sin kulmen under första halvåret 2013. Försäljningen påverkades också i Japan där vi närmar oss slutförandet av ett större projekt, skriver vd Hans Vestberg i rapporten.

Samtidigt andas rapporten en viss optimism. I Kina har företaget tagit två kontrakt för 4G/LTE hos nya kunder och den europeiska marknaden ser ut att ta fart med nya investeringar i WCDMA/LTE. Det ger goda möjligheter till nya affärer för Ericsson.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)