JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Svenska forskare gör superdator för rymden

Med hjälp av teknik från spelkonsoler ska forskare vid Mälardalens högskola utveckla en superdator för framtidens dataanalysberäkningar i satelliter.
- Det nya forskningsprojektet kommer att revolutionera rymdbranschens och innebära ett stort steg inom rymdrobotiken, säger Lars Asplund, professor i robotik vid MDH, i ett pressmeddelande på tisdagen.

Forskningsprojektet sker i samarbete med företagen Bruhnspace och AMD.

- I dag är det dyrt att hämta data från rymden eftersom det inte finns något bra sätt att urskilja användbar information. Den nya kraftfulla datorn sorterar information vilket gör den kostnadseffektiv, säger Fredrik Bruhn, vd på Bruhnspace och adjungerad professor vid MDH.

Projektet använder en vanlig AMD-processor – en ”Jaguar” tillverkad i 28 nm, samma som används i Microsofts och Sonys spelkonsoler.

Egentligen ska det inte gå att använda vanlig jordisk elektronik i rymden på grund av strålningen.

– Men vi har hittat en lösning på den problematiken, säger Fredrik Bruhn till Elektroniktidningen.

– Forskningen pågår sedan oktober i fjol. De första delresultaten väntas i april, men tidig analys har redan visat att det går.

Också andra komponenter i konstruktionen är av standardtyp, även om lösningen inte fungerar på alla sorters komponenter.

– På grund av patentering kan vi inte gå ut med detaljerna nu, men vi använder en smart design och gör tillägg till industriella lösningar.

Den första versionen av ”superdatorn” kommer att leverera cirka en teraflop/s.

Fakta:


Projektet finansieras gemensamt av Rymdstyrelsen och Bruhnspace AB inom ramen för det Nationella Rymdforskningsprogrammet riktat till små-och medelstora företag (NRFP-SME) med 2,1 miljoner kronor.'

Projektet avser utveckla både hårdvara och mjukvara i den heterogena superdatorn som ska kombinera industriella högpresterande PC kretsar med programmerbar logik för rymdsystem.

Tekniken för att göra de krävande tillämpningarna anpassade för satelliter och flygande obemannade system utgår från AMD:s teknik i spelkonsoler såsom Xbox One och Playstation 4.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)