JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fem miljoner till fettmaanalys

Fem miljoner till fettmaanalys

Linköpingsföretaget Amra – ett ungt medicinteknikbolag som levererar detaljerade fett- och muskelvolymsmätningar via en internetbaserad analystjänst – får 5 miljoner kronor av Industrifonden. Därmed är ett första steg i ett större finansieringsupplägg taget.
Amra, eller Advanced MR Analytics, är en avknoppning från Centrum för Medicinsk Bildvetenskap och Visualisering (CMIV) vid Linköpings universitet.

Företaget har utvecklat en mätmetod – baserad på informationen från en magnetkamera – som för första gången gör det möjligt att exakt mäta mängden bukfett, underhudsfett, leverfett samt muskler i en och samma undersökning. Information är viktig för att tidigt hitta riskpatienter för bland annat diabetes, lever- och muskelsjukdomar. Tidigare har man tvingats förlita sig på manuella otillförlitliga mätmetoder, hävdar Amra.

Nu går Industrifonden in som ägare och tillför i en första fas fem miljoner kronor. Kapitalet ska användas för att expandera verksamheten och certifiera tjänsterna. Just nu söker företaget också en person med civilingenjörsutbildning och erfarenhet av bildanalys i 3D inom medicinsk bildbehandling, som kan ta ansvar för den övergripande systemarkitekturen.

Amra är antaget till företagsinkubatorn Lead i Linköping. I dagsläget finns läkemedelsbolag på kundlistan, men på sikt är sjukhuskliniker den viktigaste målgruppen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)