JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 5G löser inte alla problem
Mobildatatrafiken växer i det närmaste exponentiellt vilket leder till enorma kostnader för operatörerna. Samtidigt vill vi konsumenter inte betala mer för mobildata. Professor Jens Zander på wireless@KTH diskuterar problemet med det växande intäktsgapet i en färsk video.
En flitigt citerad prognos från amerikanska Cisco spår att mobildatatrafiken kommer att växa med 92 procent per år från 2010 till 2015. Men en så snabb tillväxt kan inte fortsätta i all evighet. Resurserna tar helt enkelt slut.

- Det handla om frekvenser, energi men mer troligt är att kostnaderna blir för höga. Förr eller senare kommer tillväxten att plana ut, säger Jens Zander.

Frågan är då om 5G kan lösa problemet?

- Det handlar inte bara om teknik, det krävs också ett helt nytt förhållningssätt från aktörerna.

Jens Zander jämför dagens mobilsystem med belysningsbranschen. På en utomhusarena använder man jättelika strålkastare för att lysa upp planen medan man använder små ljuskällor i varje rum för att få bra belysning hemma.

Dagens mobilnät kan liknas vid strålkastarna. De är enormt dyra, kräver höga torn och förväntas fungera under dygnets alla timmar utan mankemang.

- Den största kapaciteten finns dock i helt andra system, som inte är lika driftsäkra men som kostar betydligt mindre. De finns också på platser där det redan finns infrastruktur. Och det är inte ens säkert att den som äger utrustningen tar betalt för tjänsten.

Det kan handla om caféer eller kontor där det mobila bredbandet tillhandahålls på samma sätt som belysning eller uppvärmning.

Frågan är då om den här typen av bredbandsuppkopplingar kommer att slå undan fötterna för mobiloperatörerna?

- Mobildata har alltid kostat extra och folk har betalat för det. Jag tror att det kommer att fortsätta vara så. Det är lite som att köpa en försäkring. Däremot kommer nog den huvudsakliga kapaciteten inte att kosta. Den kommer att tillhandahållas av företag som McDonalds och finnas på kontoren.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)