JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Midsummer återvinner sällsynta metaller
Järfällaföretaget Midsummer, som tillverkar produktionslinor för tunnfilmssolceller, har i samarbete med Chalmers utvecklat en process som direkt återvinner sällsynta metaller som indium och gallium vid tillverkning av solceller. Därmed minskar tillverkningskostnaden för solcellerna markant.
– När man återvinner denna typ av material brukar man vanligen smälta ner det oraffinerat. Men den nya metoden är betydligt subtilare, eftersom processen gör det möjligt att ta bort all selen innan materialet löses upp i sina beståndsdelar med olika syror, säger Sven Lindström, vd på Midsummer, i ett pressmeddelande.

Processen har utvecklat i nära samarbete med professor Christian Ekberg och doktorand Anna Gustafsson på Chalmers tekniska högskola. Det speciella  är att den tar bort selen med syre. Därmed blir det lättare att bearbeta de återstående oxiderade metaller eftersom selen i vissa reaktioner kan bilda giftiga gaser.

– Gallium och indium är sällsynta och dyra jordartsmetaller. Den här processen gör att vi kan minska materialkostnaderna dramatiskt och samtidigt bevara jordens begränsade resurser, säger  Sven Lindström.

Midsummers maskiner använder sputtring i alla processteg, vilket ger snabb tillverkning av CIGS-solceller. Materialet som är aktuellt att återvinna är det som inte hamnar på solcellen under tillverkningen och det som blir kvar i maskinen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)