JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hon kan se hur elektronen rör sig

Hon kan se hur elektronen rör sig

Sveriges mest framgångsrika forskare om man ser till antal anslag från det Europeiska forskningsrådet, ERC, heter Anne L´Huiller. Hon är professor vid Lunds Tekniska högskola och fokuserar på att se elektronernas rörelse.
Återigen hedras Anne L´Huiller arbete med pengar från EU. Nu har hon fått ett så kallat Proof of Concept Grant på 149 954 euro, varav 71 637 går till Lunds universitet och resten till partneruniversitet.

Vid två tidigare tillfällen har hon får EU-anslag, så kallade Advanced Grants för seniora forskare. Första gången var år 2008, då hon fick 2,25 miljoner euro. Andra gången var i fjol, då han fick 2,047 miljoner euro. 

– Det här betyder jättemycket för min forskargrupp. Vi har kunnat gå från att vara 4-5 stycken till att nu vara 15 i teamet, säger Anne L´Huiller.

Hennes forskargrupp arbetar med nya sätt att studera atomer. Med avancerad laserteknik som levererar mycket snabba ljuspulser, så kallad attosekundsfysik, kan de ”frysa” extremt snabba processer, såsom elektroners rörelser eller hur en atom ändrar sig till en jon. För att förstå hur kort en attosekundspuls är förklarar forskarna att en attosekund förhåller sig till en sekund lika som en sekund förhåller sig till två gånger tiden universums existerat.

– Jag har en vision om att följa elektronprocessen i tidsdomänen och jag tror att vi bara är i början på det steget.Grundforskning är väldigt viktigt. Alla stora upptäcker är baserade på grundforskning, exempelvis lasern och ännu tidigare elektricitet, säger hon.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)