JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kista får 5G-lab för transportnätet
Telekomjätten Ericsson har tillsammans med KTH och forskningsbolaget Acreo startat ett labb i Kista för transportdelen till de kommande 5G-näten.
Tusen gånger högre kapacitet och 50 miljarder uppkopplade apparater. Det är kravet på 5G-tekniken som ska ta över efter LTE någon gång runt 2020 (länk). Den kraftiga trafikökningen kommer att leda till betydligt fler och dessutom mindre basstationer men också att Mimo, tekniken med många antenner, slår igenom på allvar.

Samtidigt kommer accessdelen av näten att bli en blandning av mobilteknik som LTE-Advanced och den kommande 5G-standarden men även wifi. Övergången till 5G ställer därför helt nya krav på mikrovågslänkarna som kopplar upp basstationerna (länk) liksom på det bakomliggande transportnätet som både ska betjäna 5G-nätet men också de fasta uppkopplingarna.

Transportnätet får nu ett eget labb sponsrat av Vinnova som ska korta tiden från forskning till kommersiell produkt.

- Vi vet att närhet gör det enklare att träffas vilket underlättar innovationer. Våra partners sitter bara tre minuter bort från oss. Vi ville dra fördel av det. Dessutom så får bättre förståelse för vad som händer på forskningsfronten, säger Peter Öhlen på Ericsson Research i ett pressmeddelande.

Ericsson står för lokalen och totalt är det tio personer som ingår i projektet. Den första etappen är på två år men projektet kan förlängas med ytterligare ett till tre år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)