JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Altera och Intel utökar samarbetet
För lite drygt ett år sedan blev det klart att Intel ska tillverka FPGA:er åt Altera i den kommande 14 nm-processen med finFET-transistorer (länk). Nu utökas samarbetet till att även omfatta byggsätt för moduler med okapslade kretsar. Inget sägs dock om tidsplanen.
Intel överraskade de flesta genom att ta in foundrykunder hösten 2010. Först ut var FPGA-utmanaren Achronix, några månader senare släpptes den andra FPGA-uppstickaren Tabula in i värmen. Achronix och Tabula har fått tillgång till 22 nm-processen.

I februari i fjol kom bomben att FPGA-jätten Altera får tillgång till Intels kommande 14 nm-process. Samarbetet gäller för Statix 10, Alteras vassaste familj. Företaget fortsätter dock att använda TSMC för övriga produkter.

Nu utökas samarbetet med Intel till att även omfatta moduler med okapslade kretsar. Altera har under många år arbetat med byggsätt för att lägga okapslade chip på en bärare av kisel men också för att stacka kretsarna på höjden. Bland annat är Altera med i konsortiet kring minneskuben där minnen stackas på höjden (länk).

Genom att stacka kretsarna minska storleken men också energiförbrukningen. Samtidigt är utmaningarna enorma, modulerna är i princip omöjliga att reparera och de ingående komponenterna har ofta högt värde.

Altera vill kombinera en eller flera FPGA:er med kretsar som DRAM, SRAM, asicar, processorer och analogblock. Inget sägs dock om när tekniken blir tillgänglig kommersiellt.

Intel ser självt ut att börja använda den nya 14 nm-processen under fjärde kvartalet i år, ungefär samtidigt som det ska göras ”tape-out” på Stratix 10 när designen är klar. Sen dröjer det minst ett år innan man kan prata om volymproduktion. Ett rimligt antagande är att det dröjer ytterligare en tid innan vi får se moduler i någon större omfattning.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)