JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 39 miljoner för att utforska terahertzgapet
Ett nationellt labb för mätning och karaktärisering vid terahertz-frekvenser ska byggas på Chalmers. Det är Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, KAW, som skjuter till 39 miljoner kronor för att realisera projektet.
– Vi ser framför oss att vi kan åstadkomma ultrasnabb kommunikation, över 100 Gbit/s trådlöst, alltså samma hastigheter som vi idag har etablerat i optiska fibrer. Kameror som ser igenom väggar och nya kraftfulla diagnosverktyg inom medicinen är två andra exempel där förväntningarna är stora inom just terahertz-området, säger Jan Grahn, professor inom mikrovågsteknik, i samband med att finansieringsbeslutet.

Jan Grahn är huvudansvarig i forskargruppen som nu beviljats 39 miljoner kronor. Fast egentligen är det fyra forskargrupper vid tre institutioner, totalt drygt 100 chalmersforskare, som nu får större möjligheter att angripa gränslandet mellan elektronik och optik – det så kallade terahertzgapet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)