JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel demar mobilprocessorn Sofia
En mobilprocessor med en 64-bitars Atom-kärna och 3G-modem på samma chip – det bootade Intels vd Brian Krzanich upp i Shenzen idag, under konferensen Intel Developer Forum. Han hoppas att den ska kunna börja levereras till utvecklare under fjärde kvartalet 2014.
Att Intel hade mobilprocessorn Sofia (SoFIA) under utveckling avslöjade företaget i november i fjol. Den stöder Wi-Fi, Bluetoooth och GPS. I nästa generation 2015 ska den enligt vad som sagts tidigare också stödja LTE.

Tillämpningen för den första generationen av Sofia är instegs- och premium-telefoner och surfplattor. Intel har sedan tidigare separata approcesssorer och modem. Under 2014 kommer det att levereras 40 miljoner surfplattor med Intelprocessorer i. Brian Krzanich visade upp några kinesiska modeller.

Men Sofia är första gången som företaget försöker sig på konststycket att gifta samman app-cpu och modem till ett så kallat modap-chip. Det är en nisch med mycket få spelare, bland dem Qualcomm, Mediatek, Spreadtrum, ST Microelectronics, Broadcom, Marvell  och Renesas – med reservation för att några av de sista kan ha gett upp marknaden.

Intel arbetar för att få sin LTE-plattform XMM 7260 certifierad i Kina. Den stöder fem lägen, efter China Mobiles krav, inklusive TD-LTE- och TD-SCDMA. Företaget hoppas att den ska vara certifierad och klar för lansering i produkter under andra halvan av 2014.

Intel avslöjade idag också planer på ett Smart Device Innovation Center i Shenzhen. Lokala produktutvecklare, tillverkare och mjukvaruutvecklare ska få tillgång till Intels referenskonstruktioner, utvecklingsverktyg, supply chain sourcing, kvalitetssäkring och kundstöd. De kan alltså bjuda in Intel till hela värdekedjan från koncept till lansering.

Centret får en innovationsfond på 100 miljoner dollar knuten till sig. Den heter Intel Capital China Smart Device Innovation Fund och har fokus på 2-i-1-enheter, surfplattor, telefoner, elektroniska accessoarer (wearables), IoT  och andra smarta produkter. Sedan 1998 har Intel Capital investerat drygt 670 miljoner dollar i 110 kinesiska företag genom två redan etablerade investeringsfonder.

Ingen föredragning i branschen är komplett nuförtiden innan den nämnt ”IoT”. Hårdvaran till Intels IoT-plattform finns tillgänglig nu och bygger på Intels Quark- och Atom-processorer, inklusive Intels Quark-Arduinokort Galileo. Mjukvaran kommer från dotterbolagen  Wind River och McAfee och ska vara klar under detta kvartal

Energi- och byggnadsautomationsföretaget Shaspa utvecklar gateway-lösningar på Intels IoT-plattform. Andra kunder är Rockontrol inom energihantering, Transwiseway och Vnomics inom transport och Zebra Technologies inom detaljhandel, sjukvård och tillverkningsindustrin.

Intels Quark-kort Edison (i storlek som ett SD-kort) är också en IoT-plattform. Den kommer att finnas i en hel serie berättar Intel.  Det första Edisonkortet använder en dubbelkärnig Silvermont i 22-nanometer.

I morgon kommer Intel bland annat att prata om Android.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)