JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fairchild tar 3D-rörelse på allvar
Amerikanska Fairchild satsar stort på memsbaserade tröghetsnavigeringssystem (Inertial Navigation System). Köpet av holländska Xsens – specialist på sensorfusion –  var ett tydligt startskott. Senare i år kommer de första produkterna.
I mars i år avslöjades det att Fairchild köper Xsens, ett privatägt företag som specialiserat sig på programvara för tröghetsnavigeringssystem baserade på mems-sensorer. I veckan offentliggjordes köpet av Fairchild på Global Semiconductor Alliance (GSA) Executive Forum i München. Runt 60 miljoner dollar fick Fairchild betala för Xsens och dess sensorfusionteknik.  

Xsens grundades år 2000 och har sedan dess haft stor framgång med sina algoritmer och sensorbaserade system. Fairchild som för närvarande inte är kommersiellt involverad i memssensorer påstår sig dock ha utvecklat ett 6-axligt accelerometer/gyro som tillverkats av ett foundry.

– Xsens algoritmer gör att vi nu kan skapa extremt energisnåla tröghetsnavigeringssystem. De första kommer ut senare i år, sade Vijay Ullal, vd på Fairchild under presskonferensen i München.

Samtidigt påpekar han med tydlighet på att Fairchild inte är intresserat av att ta upp kampen med ST Microelectronics och Invensens när det gäller prispressade memsbaserade system.

– Vi har inte för avsikt är att konkurrera head-on med företag som ST Microelectronics och Invensense. De har sina marknader i mobiltelefoner och surfplattor. Vi vill inte konkurrera med pris, utan siktar på marknader där låg effekt, hög noggrannhet och support är viktigt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)