JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 10 juli 2020 VECKA 28
Apple och Google avbryter sina runt 20 rättstvister kring mobilteknik. Det meddelar de i ett gemensamt uttalande. Det finns bara spekulationer om varför de två företagen lägger ner vapnen just nu.
Tvisten mellan Googleägda Motorola Mobility och Appple är en av dem som nu läggs ner.
 
De två företagen deklarerar att de inte korslicenserat varandras patent. De nämner inte om pengar har bytt händer. De säger heller inget om Apples tvister med Samsung och andra tillverkare av mobiler som kör Googles operativsystem Android. De säger inte ens något om vapenvilans varaktighet.

År 2012 slöt Apple fred med och tecknade korslicensavtal med Androidtillverkaren HTC. Företagen berättade då att de tecknat korslicensavtal för tio år.

Apples framlidne vd Steve Jobs deklarerade krig mot Googles mobiloperativsysten Android – som utmanade hans Iphone – och förklarade sig beredd att spendera varje krona för att stoppa det. År 2010 började därefter Apple, Google och flera Androidtillverkare att bekriga varandra i rättssalar jorden runt.

Vid sidan patentstämningarna har Android sakta men säkert gått förbi Apple på de flesta marknader och som det ser ut tryggat en ledning.

Patentexperten Florian Müller – som genom åren oftast sympatiserat med Apples position – tror att Apple och Google lägger ner vapnen för att de inte tror att någon av dem är stark nog att vinna inom en nära framtid.

– Deras patent var inte starka nog för att ge någon av dem ett avgörande övertag.

De två säger sig också inleda ett samarbete kring att reformera patentsystemet. Inte heller syftet med detta samarbete är känt. Någon gissar att det handlar om att bekämpa så kallade patenttroll. Någon annan gissar att det handlar om att stärka möjligheterna att bekämpa uppstickarföretag via patent.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)