JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Patenttroll festar på Apple

Patenttroll festar på Apple

Under de senaste tre åren har Apple stämts 92 gånger av så kallade patenttroll. Typiskt slutar det med att Apple betalar – det är billigare än att driva rättegång. Detta berättar Apple i en färsk rättegångshandling som ger en ovanlig inblick i vad som pågår i IPR-marknadens skummare kvarter.
PATENT ÄR VÄRDEPAPPER
Ett så kallat patenttroll är ett företag som driver in patentlicenser utan att ha utan egen produktion.

Termen är egentligen nedlåtande, men har blivit så etablerad att till och med USA:s president Obama tagit den i sin mun.

Ett neutralare namn är PAE, Patent Assertion Entity.

En PAE gör affärer med patent som om det var en sorts värdepapper. Företaget är specialiserat på licensindrivning. Det vet exakt hur det ska manövrera sig i det juridiska patentsystemet för att maximera utdelningen.

Den etablerade industrin uppfattar det som att patenttroll utnyttjar kryphål i lagen, och det lobbas just nu för att dessa kryphål ska täppas till.

Klart är att patentlagarna inte är anpassade för den typ av aktivitet som PAE:er ägnar sig åt.

Det finns en sort maktbalans mellan de etablerade industriföretagen som består i att de korslicenserar patent med varandra. Eftersom PAE:er inte har egen produktion har de ingen behov av korslicensering och kan därmed utnyttja sina patent aggressivt utan att riskera attacker på egna produkter.

Alla PAE:er jobbar inte på samma sätt. De mest omstridda ägnar sig åt att skicka ut masstämningar till småföretag och hoppas att de inte ska orka bråka – det som Apple berättar om här är ingen nyhet,

Å andra sidan står inte heller de etablerade industriföretagen över att använda trollens metoder. Microsoft driver inte in licenser från Google för patentintrång i Android, utan från Androidmobiltillverkarna eftersom det ger fler att beskatta och Google är en svårare motståndare.

De etablerade industriföretagen använder också PAE:er som mellanhand för att attackera konkurrenter. Apple är själv medlem i PAE:n Rockstar som köpte Nortels gamla patent och använder dem för att attackera konkurrenten Google och dess Androidpartners.
I 51 av de 57 stämningar som avslutats har Apple gått med på att betala royalties trots att företaget trodde sig kunna vinna en rättegång. Att betala var helt enkelt billigare. Och detta är en fullt medveten strategi hos patenttrollen, enligt Apple, som kallar strategin för deras ”livsblod”.

– Öppningsrepliken i många stämningar är faktiskt någonting i stil med ”det vi ber om är mindre än vad det skulle kosta er att dra fallet inför domstol”, skriver Apple.

Apple säger sig vara det allra populäraste målet för patenttroll just nu. Företaget har just nu  228 oavslutade patentstämningar mot sig.

Apple är inte ensamt i IT-världen om att kritisera patenttroll. Obama har uttryckt sin sympati och lagstiftningsarbete pågår för att mota de värsta avarterna – för att till exempel göra icke framgångsrika stämningar mer kostsamma för den som stämmer.

Apples avslöjanden ska ses som en del av en kampanj från ett antal etablerade IT-företag för den typen av lagstiftning. Också Netflix, Facebook, Linkedin och Google beklagar sig i redogörelser till samma rättegång, men går inte in på detaljer.

– En PAE varken uppfinner, tillverkar eller säljer produkter. Många av dem gör ingenting annat än att köpa upp vagt formulerade patent och sedan använda dem för att stämma eller hota med stämningar som metod att förhandla fram royalties som är betydligt högre än vad patentet egentligen är värt, skriver Apple.

PAE:er må vara en perifer grupp i IT-världen, men vad gäller partenttvister tar de allt större plats. Apple anger antalet existerande patenttroll till 250 stycken och hävdar att 43 procent av alla som stämdes i USA under 2013, stämdes av patenttroll, att jämföra med 17 procent år 2007.

En orsak till mångfalden är att patenttroll  gärna gör sina patentstämningar så långt ner i näringskedjan som möjligt – där finns fler att stämma och därmed med pengar att tjäna.

Det här är en strategi som även etablerade IT-företag använder – att stämma högt i näringskedjan – även om de knappast går så långt som till att stämma enskilda app-utvecklare, vilket patenttroll gör.

Apple pekar särskilt ut Lodsys, en PAE i Texas, som stämmer apputvecklare som utnyttjar Apples teknik för att göra köp inuti program.

Apple tror inte patenten håller, men har misslyckats med att få Lodsys att låta Apple överta fajten från apputvecklarna. Istället har app-utvecklarna fått betala licensavgifter till Lodsys.

– Lodsys kommer att fortsätta att parasitera på utvecklare efter utvecklare, till dess att det skräms bort någon motpart med resurser att möta stämningen, skriver Apple.

Apple säger sig ha två heltidsanställda jurister som inte gör något annat att gå igenom nyinkomna krav på royalties.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)