JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Analog Devices utökar sin rf-portfölj genom att köpa amerikanska Hittite Microwave, som konstruerar och tillverkar kretsar och moduler inom millimeter- och mikrovågsområdet. ADI betalar runt 2 miljarder dollar för Hittite.
Massachusettsbaserade Hittite utvecklar och tillverkar kretsar, moduler och subsystem för olika typer av kommunikationslänkar, såsom radiobas-, optiska- satellitsystem, liksom för fordonsindustrin och militären. Företaget står bland annat på Sivers IMA:s leverantörslista. Sivers IMA gör bland annat konvertrar för millimetervågsområdet – produkter som sitter i mikrovågslänkar som används för att koppla ihop basstationer med det fasta nätet. Bland kunderna finns Ericsson och Intel.

Hittite är också en av svenska Gotmics större konkurrenter. Chalmersavknoppningen Gotmic utvecklar högintegrerade mikrovågschip på 60 och 80 GHz och står också på Sivers IMA:s lista med leverantörer.

Nu köper Analog Devices den amerikanska rf-specialisten som funnits sedan 1980-talet och fått sin teknik från amerikanska försvarsföretag. Företaget passar som handen i handsken, enligt ADI.

– Hittites styrka inom rf, mikro- och millimetervåg kompletterar vår expertis inom rf och signalbehandling. Tillsammans kan vi skapa en mer kompletta lösningar för kunderna och adressera en större del av marknaden inom områdena industri, kommunikationsinfrastruktur och fordon, säger Vincent Roche, ADI:s vd i ett pressmeddelande.

Styrelsen för respektive företag har godkänt affären, som väntas vara slutförd om cirka två månader. ADI räknar med att finansiera köpet genom en kombination av kontantbetalning och finansiering av kortfristiga skulder.

Detta är enligt nyhetsbyrån Bloomberg tredje gången i år som en amerikansk halvledartillverkare köps för över en miljard dollar. Det är också den största affären. Tidigare toppade RF Micro Devices köp av TriQuint Semiconductor för cirka 1,5 miljarder dollar,  enligt Bloomberg.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)