JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 11 juli 2020 VECKA 28

Google ger en miljon dollar för krympt kraft

Google utlyser i samarbete med IEEE en tävling i att skapa små växelriktare med extremt hög energidensitet för hemmabruk. Google är övertygat om att halvledare i exempelvis galliumnitrid eller kiselkarbid måste till för att klara kraven. Förstapris – en miljon dollar.
I ett blogginlägg skriver Google ”Vi letar efter någon som kan bygga en växelriktare i kW-skala med en effekttäthet som överstiger 50 W per kubiktum. Gör den bästa och vi ger dig en miljon dollar”.

Tanken med tävlingen – kallad ”Little Box Challenge” – är att utmana världens konstruktörer att skapa helt nya konstruktioner som kan krympa dagens stora växelriktare till något som inte är större än en liten bärbar dator. Allt för att växelriktarna ska bli billigare att tillverka så att förnybar energi från sol och vind blir överkomligt att använda i våra hem.

Det kan låta enkelt, men det handlar om en rejäl utmaning. Konstruktionen som efterlyses ska konvertera en likspänning på 450 V till en växelspänning på 240 V och leverera effekten 2 kW. För att klara detta i ett litet format – runt 655 kubikcentimeter (40 kubiktum) – måste effekttätheten upp över 50 watt per kubiktum, beräknar Google, som också kräver att kvaliteten hos växelspänningen är minst lika god som hos dagens växelriktare.

Till detta kommer att utsidan på växelriktaren inte under några omständigheter får ha en temperatur över 60 °C. Detta trots att specifikationen förbjuder att externa kylningsmetoder, som vattenkylning, används.

För att nå det ambitiösa målet tror Google att konstruktörerna måste ta hjälp av nya typer av halvledare med brett bandgap (WBG, wide bandgap) såsom galliumnitrid (GaN) och kiselkarbid (SiC).

Google har lämnat en förteckning över ett antal halvledartillverkare som har webbsidor som beskriver sin WBG-teknik. Än så länge finns Cree, EPC, GaN Systems, Monolith Semiconductor, NXP, Rohm, Transphorm och USCi på listan, men Google bjuder in alla WBG-tillverkare som uppfyller vissa kriterier att medverka och adderas till listan (se länk).

Om du tror dig kunna skapa en växelriktare som uppfyller de uppsatta kraven är det hög tid att anmäla dig – sista dagen för en registrering är den 30 september.

Här kan du läsa mer om tävlingen, de olika delstegen samt hitta dokument för anmälan (länk).

Om allt går som planerat koras vinnaren i januari år 2016.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)