JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

OptalysisOptisk superdator lovar extremprestanda

Brittiska Optalysys säger sig till år 2020 kunna leverera en superdator på 17 exaflops. Detta är betydligt snabbare än konventionella superdatorer. Men så energisnålt att ett vanligt eluttag ska räcka.
OptalysisOptalysis
Mikroskärmar modulerar laserstrålar som går samman och utför en beräkning.

 OptalysisEn känd brittisk vetenskapsreporter – Heinz Wolff – lånar sitt ansikte och sin röst till Optalysys presentation.

OptalysisOptalysis
 Dagens prototyp beräknar en tvådimensionell spektral derivata.
De tunga beräkningarna i datorn utförs inte digitalt utan i komponenter som utnyttjar laser, optik, LED-mikrodisplayer och diffraktion. De grundläggande operationer som kan utföras är optiska fouriertransformationer och matrismultiplikation. Dessa kan sedan sättas samman till mer komplexa operationer.

Numeriska data kodas i mikroskärmar som laserstrålarna passera. Utdata projiceras, fotograferas och omvandlas tillbaka till siffror.

Maskinerna ska kunna användas för strömningsdynamiska beräkningar (CFD) inom exempelvis meteorologi och fysiksimulering och för mönsterigenkänning inom artificiell intelligens.

I januari ska företaget demonstrera en modell som levererar 340 gigaflops. År 2017 släpps modeller som levererar 1,32 petaflops respektive 9 petaflops.  Och år 2020 kommer modeller som levererar 300 petaflops respektive 17 exaflops.  Alla dessa ska du kunna ställa på skrivbordet och plugga in i ett eluttag.

Dagens snabbaste superdator Tinahe-2 levererar 34 petaflops och om man extrapolerar linjärt kommer den snabbaste konventionella superdatorn 2020 att ligga på drygt en exaflops.  

De konventionella superdatorerna på dagens tio i topp-lista drar idag mellan två och åtta MW och de har ökat sin energiförbrukning tre gånger under de senaste fem åren.

Optalysys säger sig hittills ha samlat ihop 675 000 dollar i finansiering.

Här är företagets hemsida (länk).
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)