JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En hyllning till kunderna


National Instruments årliga användarkonferens är en hyllning till just användarna och en stor fest. I år hade över 3600 personer tagit sig till ett stekhett Austin, Texas, för att under fyra dagar höra om nya produkter, lyssna på seminarier, presentera egna projekt, mingla, hitta nya kunder och bli inspirerade.
Ackompanjerad av rockmusik och en video på storbildsskärmar lanserades årets slogan ”You and NI Will” som uppmanar användarna att lösa några av de stora utmaningarna, som att modernisera elnäten, göra trafiken grönare, förbättra hälsovården, öka cybersäkerheten eller helt enkelt öka livsglädjen.

Hjälpmedlen är såklart olika produkter från NI men det är kunderna som på olika smarta sätt ska lösa uppgifterna och ge återkoppling till NI som sedan kan ta fram nya produkter och fortsätta växa. Företaget sprängde miljardvallen mätt i dollar för några år sedan och lever i symbios med sina kunder.

Företaget, som startade med att utveckla GPIB-kort till persondatorer, har idag ett mycket brett produktutbud som omfattar allt från kortsystem (PXI, cDAQ och cRIO), simulerings- och layoutverktyg (AWR och Multisim) och utbildningsprodukter till programvaror som Teststand. Årets tillskott, som nog överraskade många, är stora halvledartestare. De baseras på PXI-kort och klarar digitala och analoga signaler liksom rf-signaler.

Och så finns det programmeringsspråket Labview som på något sätt går att använda med i princip alla andra produkter.

Den stora tekniktrenden på årets konferens var uppkopplade apparater, Internet-of-things. Begreppet är luddigt men handlar om att tekniken i form av allt billigare kretsar, trådlös kommunikation, förbättrade batterier och miniatyriserade sensorer kommit till en punkt där det blir ekonomiskt möjligt att koppla upp allt fler apparater.

I NI:s värld finns två versioner av IoT. En med smarta mobiler som nav och som främst används av privatpersoner och en helt annan som siktar på företag och som kopplar upp olika typer av apparater och maskiner.

Även om värdet på data från IoT anses öka proportionellt mot kvadraten på antalet uppkopplade enheter är drivkrafterna för privatpersoner och industrin helt olika. För industrin handlar det om att spara pengar genom att automatisera. Det kan vara så enkla saker som att veta var olika budbilar befinner sig och i realtid räkna ut vilken bil som ska ta nästa paketupphämtning. Eller att ett vindkraftverk i god tid kan säga till när det behöver service och dessutom exakt vad som behöver göras. Eller att tillverkningen blir effektivare när alla maskiner och lager kopplas upp. Som i det Europeiska projektet Industrie 4.0.

Exakt hur mycket pengar det går att spara med IoT återstå att se men även om det bara blir så lite som 1 procent av dagens driftskostnader så handlar om mångmiljardbelopp.

I motsats till många andra användarkonferenser är det verkligen kunderna som står i fokus på NI Week. Särskilt kul är såklart när svenska företag tar plats på scen. I år fick Gefle Testteknik presentera sin basstationstestare som inte skulle vara möjlig utan den PXI-baserade vektorsignaltransceivern som bara är två år gammal.

Ett annat svenskt företag på plats var Wireflow. Fyramannaföretaget från Göteborg hade gott om besökare i montern som var nyfikna på företagets fingeravtrycksläsare och USB-dongel.

När konferensanläggningen stängt för dagen fortsätter diskussionerna över mat, öl, vin och livemusik långt fram på småtimmarna innan det blir några timmars sömn och dags för nästa dag.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)