JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Möt styrelsen för smarta elektroniksatsningen
Om du är nyfiken på styrelsen för den Vinnova-ledda mångmiljonsatsningen på smart elektronik, så kan du ta en titt på vad Elektroniktidningen skrivit om personerna genom åren – eller i förekommande fall vad de själva skrivit.
 Mats Odell
 
   Mats Odell
 
http://www.etn.se/images/stories/2006/2006-aug/pontus%20de%20laval-liten.jpg
Edvard Kälvesten
 http://etn.se/images/stories/2009/2009-jan/Jerker%20Delsing%202.png
Pontus
de Laval
Edvard
Kälvesten
Jerker
Delsing
Maria Månssonhttp://etn.se/images/stories/2011/12/Hakan%20Karlsson.jpgStefan Svensson
 Maria
Månsson
Håkan
Karlsson
Stefan
Svensson  
 Carl-Mikael Zetterling
Leif Ljungqvist
http://etn.se/images/stories/-2012/11/Bo%20liten.jpg
  Carl-Mikael
Zetterling
Leif
Ljungqvist
Bo
Wass
Mikael Joki
Michael Lögdlund
Markus Renlund
Mikael
Joki
Michael
Lögdlund
Markus
Renlund
Den första  januari 2015 är det formella startdatumet för Vinnovas programsatsning Smartare elektroniksystem. Satsningen väntas hamna på 180 miljoner kronor, öronmärkta för utveckling av smarta elektroniska komponenter och system – mikro- och nanoelektronik, fotonik, mikromekanik, kraftelektronik och inbyggda system nämns i programförklaringen.

Elektronikbranschen har varit involverad under hela programmets utformning, och den dominerar också styrelsen för programmet när det nu startar.

Programmet har parollen ”smartare elektroniksystem för Sverige”.

Det smarta programmets smarta styrelse består huvudsakligen av välmeriterade företrädare från elektronikindustrin. Du kan träffa dem på Tekniska museet den 25 september (länk).

Och du kan bekanta dig med dem redan nu genom att söka i Elektroniktidningens femtonåriga arkiv på deras namn. Där finns gott om träffar på dem – med ett par pinsamma undantag, som vi återkommer till.

Fyra av stolarna har vi presenterat i regelrätta intervjuer: Autolivs vd Bo Wass, Luleåprofessorn Jerker Delsing, Silex vd Edvard Kälvesten och Acreos vd Leif Ljungqvist – den sistnämnda så tidigt som 1999 när han var vd för Strand Interconnect.

Saabs teknikchef Pontus de Laval grillade vi i Heta Stolen på konferensen Electronix år 2006. Mikael Joki, vd för Eskilstuna Elektronikpartner, har många träffar i arkivet, bland annat från ett rundabordssamtal 2012.

Maria Månsson har fått komma till tals flera gånger, också redan innan hon blev ordförande för S.E.E. År 2010 skrev hon exempelvis en krönika som hyllade svensk elektronikindustri.
 
Cobolts vd Håkan Karlsson pratade vi med år 2011 om det laserföretag Cobolt han är vd för.

Ytterligare tre namn finns i den smarta styrelsen, och där får Elektroniktidningen skämmas för brister i bevakningen: ABB:s forskningschef Stefan Svensson har inte fått komma till tals, ej heller KTH-professorn Carl-Mikael Zetterling eller Ascilions grundare och vd Markus Renlund.

Men de tre är intressanta artikeluppslag och bristen i arkivet är härmed noterad.

Ordförande för den smarta styrelsen är kd-politikern Mats Odell, som vid årsskiftet slutar sin tjänst som riksdagsledamot och ordförande för näringsutskottet.

Michael Lögdlund, forskningskoordinator på Linköpings universitet, är programchef.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)